Wykonanie

Pyszne, rozpływające sę w ustach, dziecinnie łatwe do zrobienia ciasto z
owocami lata. Wykorzystalam do zrobienia ciasta
morele,
truskawki i
jagody. Genialnie smakuje takze z
wiśniami. Przepis bardzo stary, właściwie jest ze mną od zawsze. Cierpliwie czekał w kolejce, aż doczekał się przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej książki kucharskiej. Składniki nadają się na dużą blachę (43x30 cm). Zawsze się udaje, pod warunkiem, że nie przeładujecie ciasta
owocami. Wówczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadną na dno. Zachęcam do wypróbowania, a nie zawiedzie Was na pewno.Składniki na ciasto:4
jajkamąka -300 g ( 2 szklanki)
cukier -230 g ( 1 szklanka)250 g
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaNa nałożenie: ulubione
owoce, u mnie 10
moreli, 12
truskawek, garstka
borówki amerykańskiejWykonanie:Roztopić
masło w rondelku. Wystudzić.
Jajka z
cukrem ubić ręcznym mikserem na gęsty kogel-
mogel. Cały czas ubijając dodajemy w czterech ratach
mąkę i roztopione
masło, do połączenia składników.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę, wyrównać szpatułką i wyłożyć
owoce.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 ° C. Piec 35-40 minut do suchego patyczka.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.ŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI : Na bardziej dietetyczną wersję, gdzie zamiast
masła występuje
olej i to w zmniejszonej ilości zapraszam tutaj .