ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 lipca 2013 r. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, a ponieważ uwielbiam smak truskawek zaczęłam zastanawiać się co by tu z nich przygotować na zakończenie. Wiadomo, że owoce sezonowe to podstawa letnich deserów. No dobrze ale jaki to ma być deser - nie wiem.... Kontynuując moje rozważania stwierdziłam, że tarta daje mi wiele możliwości, może być zarówno wytrawna jak i słodka. Tak więc tarta w odsłonie sezonowej. Świetnie !!! Otrzymałam wyjątkowo prosty wypiek składający się z klasycznego kruchego ciasta i truskawek. Żadnych dodatków, to truskawki są tu najważniejsze - tak ma być :-) Ponieważ mamy słoneczną pogodę więc ciasto zjedliśmy na tarasie wśród śpiewu ptaków i soczystej zieleni w rodzinnej atmosferze. To jest urok wakacji, wtedy wszyscy znajdujemy czas dla siebie, co nie zawsze jest łatwe :-) Było bardzo fantastycznie, a orzeźwiający, kwaskowaty smak pozostanie w mojej pamięci do przyszłego roku:-)Tarta truskawkowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca .Wytrawna tarta truskawkowa!!! Pyszna krucha tarta, delikatnie chrupie w buzi, wypełniona soczystymi truskawkami, polecam wszystkim, którzy uwielbiają smak truskawek :-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 10 minCzas pieczenia: 25 minŁączny czas: 35 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w 100 g: 180Składniki:mąka tortowa : 1 szklankamąka orkiszowa : 1 szklankacukier drobny do wypieków : 3/4 szklankijajko wiejskie od gospodyni : 1proszek do pieczenia : 1 płaska łyżeczkamasło (użyłam Lurpak): 200 gtruskawki : 50-60 gPrzygotowanie:owoce dokładnie płuczę i osuszam papierowym ręcznikiemjajko ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło, mąkę i proszek do pieczeniawyrabiam ciastodzielę na dwie nierówne częściwiększą wykładam spód blachy oraz bokiukładam owoce
przykrywam drugim kawałkiem ciasta (można rozwałkować)piekę 25 minut w temperaturze 200oC
prószę cukrem pudrem i voila !!!
bon appetit !!!