Wykonanie

Jejmość
truskawka chciałaby się Wam przedstawić.
Truskawka (Fragaria&anannassa Duchesne) jest mieszańcem dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirgilijskiej, pochodzących z rodziny różowatych.
Truskawka nie tylko pięknie pachnie, wyglada i smakuje ale przede wszystkim jest zdrowa, bo jest źródłem wielu witamin i
soli mineralnych. Niestety zdarzają się osoby uczulone na
truskawki, gdyż są silnym alergenem. Dlatego nie powinny ich jeść dzieci poniżej 2-go roku życia. Nie powinny ich jadać także ludzie z nadwrażliwością na salicylany, bowiem
owoce te zawierają spore ich ilości.JAK ZDROWE SĄ
TRUSKAWKI ?

Są bardzo bogate w witaminę C, zawierają praktycznie wszystkie mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, manganu i
jodu.Działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco.Zawartość kwasu elegonowego chroni przed chorobami nowotworowymi.Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom chorym na reumatyzm i schorzenia nerek.Sok z
truskawek ma właściwości bakteriobójcze jak
chrzan,
czosnek czy
cebula.
Cukier zawarty w truskawkach to łatwo przyswajalna lewuloza, którą mogą delektować się cukrzycy.
Truskawki są istotne w naszej diecie również ze względu na to, że zawierają dużą ilość
wody, to pozwala na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała.Są świetnym składnikiem diety antycelulitowj. Bromelina zawarta w
owocu trawi
białko, które zostało wydzielone w sposób nieprawidłowy, przez co ułatwia dostęp do głębiej umieszczonych warstw tłuszczu.
Woda zawarta w tkankach celulitowych jest także łatwiej eliminowana w wyniku oczyszczającego działania
truskawek.
Truskawka jest również dobra na bezsenność. Zawiera bowiem
brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.Jest ponadto niskokaloryczna. 100 g
truskawki to zaledwie 35 k cal. Możemy zatem bezkarnie objadać się
truskawkami. Pod warunkiem, że nie będziemy jako dodatku stosować
śmietany i
cukru.Pełnia sezonu
truskawkowego tuż, tuż.Już dzisiaj są dostępne we wszystkich sklepach, te pochodzące z Hiszpani i tuneli foliowych. Nie są tak smaczne i aromatyczne jak te z pełni sezonu. Myślę, że warto jednak przedłużyć sezon
truskawkowy i już teraz zacząć delektować się ich smakiem.

Przepis na koktajl
truskawkowy jest bajecznie prosty i wszyscy chyba go znają. Do picia koktajlu
truskawkowego nikogo nie trzeba namawiać, bo należy do ulubionych i jest najpopularniejszy. Naprawdę warto pić go w sezonie
truskawkowym jak najczęściej. W towarzystwie
kefiru jego wartość dietetyczna jest zwielokrotniona.Składniki na 4 porcje:300 - 500 g
truskawek500 ml
kefiru2 łyżki
miodu, lub 4 słodziki
stewii a 2,1 g, lub 2 łyżki
ksylitoluTruskawki umyć, odsączyć, oberwać szypułki. Umieścić w kielichu blendera, dodać
kefir, dowolny słodzik i zblendować do żądanej konsystencji. Najlepiej smakuje schłodzony.ŻYCZĘ SMACZNEGO !