Wykonanie
Oto następna propozycja spätzli pełnoziarnistych. Tym razem z
mąki orkiszowej i grysiku orkiszowego. Również smakowite, lecz bardziej dla wielbicieli trochę twardszych kluseczek. Nam z mężem bardzo smakowały.Składniki na 3 spore porcje:
125 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- Dinkelvollkornmehl125 g grysiku z
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- Dinkelvollkorngrieß2 duże
jaja150 ml
wody mineralnej, zwykłej lub
mleka (dałam
wodę )1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
soli, gałka muszkatałowaWykonanie:Wszystkie składniki wyrobić na gładką, jednolitą masę. Zrobić to przy pomocy miksera lub ręcznie, wtedy najlepiej drewnianą łyżką. Robię to łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Przecierać do garnka z posoloną, gotujacą się
wodą przez sitko do spätzli, gdy wypłyną gotować jeszcze kilka minut, aż urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!