Wykonanie
Moje dziecko kocha naleśniki i mogłoby je jeść na okrągło, na zmianę z pierogami, leniwymi i kopytkami. Dla mnie, która najchętniej wykluczyłaby z Jego diety
mąkę pszenną i
cukier, lista ulubionych dań brzmi jak zły sen dietetyka...Cóż jednak robić, gdy w grę wchodzi miłość?Próbować sprytnie naginać rzeczywistość, tak by wilk był syty, a owca cała! :-)Już niebawem szukajcie na blogu posta poświęconego dobrodziejstwom
mąki owsianej . Ma ona tak wiele zalet, że postanowiłam dedykować jej cały osobny wpis.
Naleśniki OwsianeSkładniki na 7-10 sztuk, w zależności od rozmiaru patelni :ca 2 1/3 szklanki
mąki owsianej250 ml
mleka250 ml
wody mineralnej gazowanej2
jajaszczypta
soliłyżka
oleju rzepakowegoWykonanie:
Mleko mieszamy z
jajami, wlewamy
wodę,
olej i dosypujemy
mąkę wraz
solą.Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciastaCiasto wylewamy porcjami na gorącą patelnię. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.Podajemy na słodko lub wytrawnie z ulubionymi dodatkami
Życzę Wam Smacznego! :-)