ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße

Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße

nazwa

Wykonanie

Kluski śląskie towarzyszą mi od zawsze, kojarzą się z niedzielą lub świętami i pewnie wszystkim mieszkańcom Śląska również. Są świetnym uzupełnieniem wszystkich dań mięsnych , szczególnie tych "sosowych". Jako, że jestem pierogowo - kluskowym pożeraczem uwielbiałam je już jako dziecko. Nic sie w tej kwestii nie zmieniło, dlatego często je robię. Są bardzo praktyczne, ponieważ ciasto zawinięte w folię można przechowywać w lodówce dobrych kilka dni i codziennie formować i gotować świeżą porcję klusek. Moje kluski "gumowe" (bo tak się je nazywało u mnie w domu) są bez klasycznych dziurek, bo nie lubię jak gromadzi się w nich woda po ugotowaniu. Bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki na 6 porcji:
80 dg ziemniaków
20 dg mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Obrane ziemniaki gotować do miękkosci w osolonej wodzie.
Przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić. 1/4 ziemniaków odłożyć i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Nie przesadzamy z ilością mąki, zawsze możemy jej dosypać. Gdy mąki będzie za dużo, kluski się po prostu nie będą kleić. Zależy to równiez od gatunku ziemniaków. Te z dużą zawartością skrobi będą wymagały mniej mąki. Dodatkowo dodaję zawsze łyżkę oleju, żeby ciasto było bardziej plastyczne. Wbić jajko. Najpierw masę wymieszać widelcem, następnie ręką wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę.
Odcinać porcje i kręcić w dłoniach małe kulki, każdą kulkę rozpłaszczyć.
Wrzucać partiami do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gdy wypłyną, gotować je kilka minut, aż wyraźnie urosną. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać jako dodatek do drugiego dania, lub samodzielne danie np.z sosem pieczarkowym i surówką.
Gdy chcemy, by były mniej gumowe niewielką część mąki ziemniaczanej możemy zastąpić mąką pszenną. Jednak takie ciasto musisz zużyć w dniu przygotowania, nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Po prostu będzie się rozpływać. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/kluski-slaskie-schlesische-kartoffelkloe.html