Wykonanie
Dzisiaj proponuję
schab pieczony w
mleku. Ten sposób przygotowania
schabu sprawia, że
mięso jest niezwykle miękkie, bardzo kruche i soczyste. Jeśli nie znacie tego przepisu, koniecznie go wypróbujcie, bo danie to na pewno Was zachwyci. Banalnie proste, pyszne i godne świątecznego stołu.
Schab przyrządzony według tego przepisu jest po prostu doskonały. W ten sposób "upieczone"
mięso można wykorzystać jako podstawę drugiego dania, równie pyszne jest na zimno do kanapek.Jeśli zamienisz zwykłe
krowie mleko na tłuste, pyszne
mleko kokosowe przygotujesz najlepszy
schab pod słońcem. Właśnie duża zawartość tłuszczu w
mleku kokosowym (jakże zdrowym) czyni ze
schabu prawdziwy delikates. Więcej czytaj tutaj: klik . Zapraszam do przepisów.Składniki:
1,5-2 kg środkowego
schabu bez kości1 l
mleka - 3,2% tluszczu2 łyżki
oleju2 łyżki
masła gheegałązka
rozmarynu4 ząbki
czosnkuświeżo starta gałka muszkatałowa4-5
gożdzikówsól,
pieprzSposób przygotowania:
Schab natrzeć
olejem (
olejem nacieram, żeby
przyprawy się lepiej trzymały) i
przyprawami, wbić w
mięso goździki. Dodać zmiażdżone ząbki
czosnku, gałązkę
rozmarynu, przykryć folią i odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Można jednak etap marynowania skrócić .Rano
schab obsmażyć na
maśle na rumiano ze wszystkich stron.Wyjąć z tłuszczu. Do garnka wlać
mleko, zagotować. Przełożyć
przyprawy. Do wrzącego
mleka włożyć obsmażony
schab. Dusić pod przykryciem około 1-1,5 godziny. Kiedy
schab będzie miękki,
mięso wyjąć, trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Jeśli pojawią się grudki przecedzić przez sitko.
Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry i podawać z powstałym
mlecznym sosem. Wbrew pozorom sos
mleczny nie ma nic z
mlecznego posmaku. Dzięki dodanym
przyprawom jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Smacznego!inspiracja: "Kuchenne rewolucje"
Magdy Gessler