Wykonanie
Pomarańczowy akcent nadaje
skórka pomarańczowa,
żurawiny sypnęły się hojnie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, przekrojone na pół, z
masłem, mało słodkim
dżemem… Możliwości jest dużo. U mnie po przestygnięciu dobrze sprawdziła się mała sztuczka: wstawiłam je na chwilę do rozgrzanego piekarnika, żeby się podgrzały. Nie radzę ich wsadzać do mikrofali, jeśli są w papierowych papilotkach: mogą się spalić. Chociaż ostudzone też są pyszne. Bardziej jak bułeczki z
żurawinami niż typowe muffiny. I o to chodziło.Składniki:35 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli12 dag drobnego
cukru2
jajka150 ml
mleka50 ml
oleju kukurydzianegoskórka starta z jednej dużej lub dwóch mniejszych
pomarańczy15 dag
suszonych żurawinPrzepis:1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 o C. Do foremek na muffinki włóż foremki papierowe. Do salaterki przesiej
mąkę, dodaj
proszek do pieczenia,
sól i
cukier, wymieszaj. W innej salaterce ubij
jajka z
mlekiem i
olejem.2. Do salaterki z
mąką dodaj
mleko z
jajkami i
olejem, utrzyj ciasto. Dodaj
skórkę pomarańczową i
żurawiny, wymieszaj.3. Gotowe ciasto nałóż do przygotowanych foremek, nakładając je do 2/3 wysokości. Piecz 25 minut, muffinki powinny wyrosnąć i zrumienić się. Zostaw je na kilka minut w foremkach, po przestygnięciu wyjmij. Możesz jeść albo jeszcze ciepłe, albo już wystudzone.