ßßß Cookit - przepis na Muffiny pomarańczowe z żurawiną

Muffiny pomarańczowe z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Pomarańczowy akcent nadaje skórka pomarańczowa, żurawiny sypnęły się hojnie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, przekrojone na pół, z masłem, mało słodkim dżemem… Możliwości jest dużo. U mnie po przestygnięciu dobrze sprawdziła się mała sztuczka: wstawiłam je na chwilę do rozgrzanego piekarnika, żeby się podgrzały. Nie radzę ich wsadzać do mikrofali, jeśli są w papierowych papilotkach: mogą się spalić. Chociaż ostudzone też są pyszne. Bardziej jak bułeczki z żurawinami niż typowe muffiny. I o to chodziło.
Składniki:
35 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 dag drobnego cukru
2 jajka
150 ml mleka
50 ml oleju kukurydzianego
skórka starta z jednej dużej lub dwóch mniejszych pomarańczy
15 dag suszonych żurawin
Przepis:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 o C. Do foremek na muffinki włóż foremki papierowe. Do salaterki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszaj. W innej salaterce ubij jajka z mlekiem i olejem.
2. Do salaterki z mąką dodaj mleko z jajkami i olejem, utrzyj ciasto. Dodaj skórkę pomarańczową i żurawiny, wymieszaj.
3. Gotowe ciasto nałóż do przygotowanych foremek, nakładając je do 2/3 wysokości. Piecz 25 minut, muffinki powinny wyrosnąć i zrumienić się. Zostaw je na kilka minut w foremkach, po przestygnięciu wyjmij. Możesz jeść albo jeszcze ciepłe, albo już wystudzone.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/muffiny-pomaranczowe-z-zurawina.html