ßßß Cookit - przepis na Dżem morelowy

Dżem morelowy

nazwa

Wykonanie

Tydzień z przetworami czas zacząć! :) Na pierwszy ogień idzie dżem morelowy: niskosłodzony, niesamowicie pomarańczowy, z kawałkami owoców.
Nastawiłam się na robienie dżemów: zakupiłam książki, odwiedziłam kilka blogów i stron w internecie. A i tak zrobiłam wszystko po swojemu :) I opracowałam mały przetworowy pomocnik :
trzeba zawsze wybierać owoce jędrne, świeże, bez plam, sladów zagnieceń, obić czy pleśni. Muszą być dobrej jakosci, bo to od nich zależy smak dżemu czy konfitury.
wszystkie owoce przed "obrabianiem" muszą byc dokładnie umyte - cytrusy albo jabłka są często pokrywane woskiem, większość owoców jest też pryskana - a tych pyszności w dżemie nie chcemy.
we wszystkich książkach o przetworach, jakie przeglądnęłam, zalecane było użycie cukru do przetworów, jako że lepiej konserwuje, nadaje właściwą konsystencję i smak. Wcale nie. Można go śmiało zastąpić zwykłym cukrem (byle nie pudrem) albo demerarą (cukier trzcinowy o jasnobrązowym kolorze). Cukier żelujący zawiera po prostu pektynę - naturalną substancję, która zawarta jest m.in. w jabłkach oraz pestkach owoców, a która sprawia, że przetwory szybciej osiągają galaretkowatą konsystencję. Ja próbowałam obu opcji: pół na pół cukier zwykły i żelujący oraz sam zwykły. Efekt ten sam.
ilość cukru. W bardzo wielu przepisach podane jest zazwyczaj 1 kg cukru na 1 albo 2 kg owoców. Można, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie. Ja dawałam 300 g cukru na każdy kilogram owoców i wyszły w sam raz.
bardzo ważne jest dodanie soku z cytryny. Ułatwia krzepnięce dżemu, zapobiega odbarwianiu się owoców i sprawia, że dżem nie jest przesłodzonym ulepkiem.
dobrze jest wyposażyć się w parę sprzętów: przede wszystkim ostry nóż, łyżkę drewnianą (do mieszania przetworów podczas gotowania), zwykłą metalową, chochelkę (do nakładania dżemów do słoików - równie dobrze można to robić metalową), lejek, sitko, nóż do obierania owoców i najważniejsze - słoiki. Przed użyciem trzeba je wyparzyć. Można to zrobić wstawiając je do garnka z letnią wodą i gotując przez chwilę albo napełniając je wrzątkiem.
ja dodatkowo po napełnieniu słoików pasteryzuję je: wkładam do dużego garnka z letnią wodą, doprowadzam ją do zagotowania i od tego momentu liczę 5 minut, po czym wyjmuję słoiki. Cała ta czynność ma na celu wytworzenie w słoiku próżni, dzięki kórej przetwory nie zepsują się. I zachowają smak, nie zrobią się skwaśniałe, nie dostaną się tam żadne nieporządane małe świństwa. jak sprawdzić czy dżem jest gotowy? Trzeba zanurzyć metalową łyżkę w dżemie, wyjąć i przechylić pionowo. Powinny spływać z niej płaty dżemu, a nie krople. Inną metodą jest wylanie na talerz łyżki dżemu, wstawienie go na pięć minut do lodówki. Jeśli ma taka konsystencję, jaką chcemy - jest gotowy. Czas gotowania zależy od rodzaju owoców, ich wielkości oraz temperatury.
Składniki:
1,25 kg moreli
300 g cukru
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 / 3 szklanki wody
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Morele umyć, obrać ze skóry i przekroić na połówki. Wrzucić do garnka, wsypać cukier. Zalać wodą i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu (mi zajęło to półtorej godziny), od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania dżemowej konsystencji. Na koniec dosypać szczyptę cynamonu, zamieszać i przelać gotowy dżem do słoików.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/dzem-morelowy.html