ßßß Cookit - przepis na Dżem morelowy

Dżem morelowy

nazwa

Wykonanie

Czas robienia przetworów nadal trwa. Wczoraj był dżem morelowy, który pewnie jutro zrobię jeszcze raz.
Jeśli będziecie zabierali się za dżemy pamiętajcie o kilku ważnych zasadach...
Zawsze zwracajcie uwagę na owoce jakie kupujecie. Nie powinny mieć żadnych obić, plam, a już tym bardziej pleśni.
Nie wiem jak u was w domu, ale ja nie dodaję cukru żelującego do żadnego dżemu. Zawsze dodaję jedynie zwykły cukier. Co prawda, owoce dłużej trzeba pogotować ale po prostu dodatki w torebeczce cukru żelującego do mnie nie przemawiają.
I najważniejsze. Pamiętajcie o wyparzeniu słoików i nakrętek. Nie wyobrażam sobie tego nie zrobić. Te wszystkie żyjątka niewidoczne gołym okiem, które mogłyby się tam znaleźć, już na samą myśl powodują u mnie mdłości.
Dżem morelowy
Składniki:
1,5 kg moreli
400 g cukru (jeśli, ktoś lubi słodkie, można dodać więcej. Ja w przetworach wolę czuć smak owocu a nie cukier)
sok z 1/2 średniej wielkości cytryny
kilka łyżek wody
Morele dokładnie umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Ja kroję na pół, potem jeszcze na pół i jeszcze raz. Wrzucam do garnka lub na dużą patelnie. Dolewam kilka łyżek wody, by owoce nie przypaliły się dopóki nie puszczą własnego soku. Kiedy to zrobią wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Czas gotowania to ok 1,5 godziny. Warto kontrolować czy owoce nie przywierają do dna garnka od czasu do czasu mieszając. Najlepiej drewnianą łyżką.
Ciekawostka!
Istnieje kilka sposobów sprawdzenia czy dżem jest już gotowy.
Wylewamy na talerzyk trochę dżemu i po kilku chwilach wkładamy do lodówki na 3 minuty (nie gorący). Po tym czasie wyjmujemy i sprawdzamy konsystencję. Zawsze tak robię, w ten sposób wiem, czy jeszcze gotować czy już wystarczy.
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2014/08/dzem-morelowy.html