ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

To jest jeden z tych przepisów, które krążą po blogach kulinarnych i po jakimś czasie trudno zorientować się, kto jest autorem, bo każda kolejna osoba uważa za niego tę, na której stronie przepis znalazła. A potem takie przepisy stają się kultowe, jak kuleczki Bounty, które wyszły chyba od Dorotus albo przepis na muffinki z forum CinCin. I teraz – placek z owocami. Majana tak się nim zachwyciła, że i mnie się udzieliło :)
Lekkie ciasto do zrobienia raz dwa. Nieskomplikowane i szybkie. Tyle od strony „technicznej”. Od smakowej: lekkie, puszyste, z owocami i kokosową kruszonką. Pycha. W smaku podobne trochę do drożdżowego. Wszystko to zasługa maślanki. Do ciasta można użyć dowolnych owoców: u mnie, jako że kosz śliwek przywiezionych ze wsi (dzięki kokoszko :)) śmieje się do mnie za każdym razem, jak tylko wejdę do kuchni, właśnie śliwki.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
owoce: śliwki – nie za dużo, bo w cieście zrobi się zakalec: ja poukładałam tyle, że przykryły całe ciasto
kruszonka: 150 g masła lub margaryny i na oko: mąka, cukier, wiórki kokosowe: dodawałam po trochę w równych porcjach tyle każdego składnika, żeby powstały okruchy nie klejące się do rąk
Przygotowanie:
Wrzucić do miski wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać mokre: maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników (tak jak na ciasto na muffinki). Piekarnik nagrzać do 175 o C. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, posypać mąką i wylać na nią ciasto. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki (mała sztuczka: ja zawsze układam skórką do dołu, wtedy nigdy się nie zapadają). Zrobić kruszonkę: włożyć do miski masło i dodawać tyle mąki, cukru i wiórków kokosowych, żeby powstały okruchy. Posypać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut.
Ostatni przedwyjazdowy wypiek: drugą część wakacji czas za cząć! Ciąg dalszy kucharzenia za tydzień, po powrocie. A na koniec - zdjęcie z serduszkiem :) :
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html