Wykonanie



No i stało się, dostałem kolejny prezent z internetowego sklepu AleDobre.pl . Miło z ich strony, rozpieszczają mnie :) Tym razem dostałem garnek rzymski . Akurat doskonale się złożyło, bo od jakiegoś już czasu czaiłem się na to naczynie. Pewnie jeszcze miesiąc, czy dwa i bym sobie kupił. A tak już nie muszę :) Czyżby czytali w moich myślach? Hmmm, mam nadzieję, że tak, bo mam jeszcze jedno marzenie do zrealizowania, może jak przyślą mi kolejną paczkę to znowu trafią :) Ale wróćmy do garnka... Otóż jest to bardzo ciekawe naczynie. Gliniane. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłem potraw z niego, ale sporo czytałem. Podobno smakują zupełnie inaczej. Teraz mogą tylko napisać "podobno", ale już niedługo przekonam się osobiście :) Jestem pewien, że garnek będzie w stałym obiegu.Jako, że - jak już wspomniałem - sam niewiele na razie mam do powiedzenia, przytoczę zatem opis garnka z AleDobre.pl :Oryginalny rzymski garnek z gliny i ceramiki. Potrawy w nim przygotowane mają wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków.W garnku można piec: pieczenie
mięsne,
drób,
ryby, zapiekanki,
chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki
czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i
boków. Pokrywka zaś jest wykonana z porowatej gliny (bez glazury), dzięki
czemu garnek ma wszelkie cechy tradycyjnego garnka rzymskiego - łączy więc w sobie unikalne cechy naczyń porowatych oraz glazurowanych.Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim nie wymagają dodatku tłuszczu. Dzięki
czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekkostrawne. Przed pieczeniem garnek należy zwilżyć
wodą, którą wchłonie glina. Podczas ogrzewania wytworzy się warstwa pary
wodnej w garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni.Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na
stole.By garnek służył ci przez lata oraz potrawy w nim przygotowane miały wyjątkowy smak, pamiętaj o kilku prostych zasadach:przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie dokładnie wymyj ciepłą
wodą bez detergentówprzed każdym użyciem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minutzbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Nigdy nie wlewaj zimnej
wody do rozgrzanego naczyniagorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiaj na suchej ściereczce lub desce, aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem, po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie. Nie używaj płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczeniapo użyciu garnek przechowuj otwarty w przewiewnym miejscu tak, aby mógł swobodnie wyschnąć w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwęczas pieczenia w rzymskim garnku może różnić się od czasu pieczenia w innych naczyniachNo to tyle ze strony AleDobre.pl . Od siebie parę zdań dodam w kolejnym
poście, bo właśnie mi wyrasta
chleb orkiszowy, który zrobię właśnie w tym rzymskim garnku . Bądźcie więc czujni :)A dodam jeszcze, że razem z tym garnkiem dostałem dwie
przyprawy:
pieprz czerwony i
paprykę czerwoną w płatkach . A właśnie tę
paprykę użyłem też we wspomnianym
chlebie, który właśnie mi kończy wyrastać. A muszę przyznać, że
przyprawy z AleDobre.pl (sygnowane: Manufaktura Smaku) miażdżą swoją fajnością! Kilka z nich już spróbowałem i
mogę powiedzieć jedno: jeśli chodzi o
przyprawy to mają we mnie stałego klienta. Przetestujcie cokolwiek, jakąkolwiek
przyprawę i sami się przekonacie.


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)