ßßß
Wrocilam z urlopu. Jadlam ryby, frytki, gofry z przeroznymi dodatkami, lody-spiralki... Zgadnijcie, gdzie bylam ;)Po powrocie musialam odswiezyc swoj zakwas i upieklam korzystajac z okazji pyszny zakwasowy chleb. Poza tym przerobilasm tony pomidorow z ogrodka na przecier . W ogrodku pyszni sie tez papryka, ogorki, wyrosla druga tura rzodkiewek... Jest co do roboty.A teraz pozywimy sie chlebem na moim tarasie :)
2 kg (4 mniejsze/2 większebochenki) - pieklam 1 duzy z polowy skladnikow900 g białej pszennejmąki chlebowej120 g żytniej mąki z pełnego przemiału600 g wody (23°C)360 g aktywnegozakwasu (100% hydracji)23 g soliPrzygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem soli!,do połączenia składników (mikserem ok. 1 minuty). Odstawić na 30 minut doPrzełożyć ciasto donaoliwionego pojemnika, niższy będzie lepszy, bo poręczniejszy przy składaniuciasta. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 1/2godziny, składając po 50 i 100 minutach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekkoomączony lub naoliwiony blat, podzielić na 4x400-500 g albo 2x800-1000 g. Każdą z porcji ciasta uformować w kulę, oprószyćmąką i przykryte folią zostawić na 15 min., żeby odpoczęły. Porcje ciastaformować w owalne lub okrągłe bochenki. Wstawione do dużych worków lub przykrytenaoliwioną folią mają teraz wyrastać 2-2 1/2 godziny ALBO wyrastać 1 1/2 godz. wtemperaturze pokojowej i 2-16 godzin w lodówce (innym zimnym miejscu), np. przeznoc. Te przenocowane w zimnie wstawia się, po nacięciu, do nagrzanegopiekarnika.Kiedy bochenki rosną, albo czekają na swoją kolej wlodówce, trzeba nagrzać piekarnik do temp. 245 stopni Celsjusza. W początkowejfazie pieczenia potrzebna też będzie para (kilka kostek lodu rzuconych na dnopiekarnika/ścianki piekarnika spryskane wodą za pomocą zraszacza do kwiatów).Bochenki posypywać semoliną i przekładać na łopatę/papier do pieczenia, naciąć,włożyć do pieca. Teraz trzeba zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec 12 minut zparą, uchylić drzwiczki, żeby parę wypuścić i piec jeszcze 15-18 minut.Czas pieczenia oczywiście zależy od piekarnika iwielkości bochenków. Gotowy chleb popukany w dno wydaje niepowtarzalny pustyodgłos.Źródło: Wild YeastPrzepis skopiowany ze strony Weekendowej piekarnii . Po wiecej objasnien zapraszam do zrodla.