Wykonanie
![](/Data/Images/sekretymaleiduze.blogspot.com\2015_slash_02_slash_jestes-szalona-czyli-karnawaowa-woda/l/-2068780521.JPG)
Całkiem niedawno zachęcałam Was do picia czarnej
herbaty z
imbirem,
goździkami,
miodem pomarańczami i dziką różą. Była to
herbatka dobrze rozgrzewająca tzw.
herbatka zimowaDzisiaj, ponieważ karnawał jeszcze trwa... Ha! karnawał w pełnym rozkwicie mamy, dlatego proponuję Wam coś zimnego, a jednocześnie coś co jest równie zdrowe, wzmacniające i smaczne. Co pozwoli przetrwać Wam na nogach w pląsach do białego rana i gwarantuję, że Wasze samopoczucie na drugi dzień będzie równie świetne o ile nie przesadziliście z czymś innym :)
Napój imbirowy z
miodem,
pomarańczą lub
cytryną jeśli ktoś woli i
miętą. Super sprawa. Wypróbowany sposób na ugaszenie pragnienia, wzmocnienie organizmu, zniwelowanie skutków ubocznych po karnawałowej imprezie i nie tylko. Można, a nawet powinno się pijać częściej tylko w karnawale :) ZachęcamDo wykonania 1 szklanki
napoju imbirowego potrzebne będzie:2-3 plastry
pomarańczy ze skórką1-2 łyżki
cytryny1 kawałek
imbiru obranego i posiekanego w drobną kosteczkę1 łyżka
miodu lub
syropu z agawy dla tych co nie używają
miodukilka listków
miętywodaJak wykonać:Szklankę napełnij dobrej jakości
wodą mineralną, dodaj soku z
cytryny i kilka listków
mięty. Następnie dodaj tyle
miodu ile uważasz za stosowne.
Miód w tym przepisie jest jak
sól i
pieprz do smaku, więc niech każdy sam
doda sobie tyle
miodu ile uważa za stosowne i lubi. Ja zwykle dodaję jedną dużą łyżkę
miodu. Wszystko dobrze wymieszaj do rozpuszczenia się
miodu. Następnie dodaj obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę (jak najdrobniej)
imbir. Znowu wszystko starannie wymieszaj. Ma koniec dodaj dwa, a może nawet trzy plastry
pomarańczy – przekrojone na pół. Udekoruj
napój listkiem
mięty i podawaj znajomym lub delektuj się sam lub sama. Czysta przyjemność.
![](/Data/Images/sekretymaleiduze.blogspot.com\2015_slash_02_slash_jestes-szalona-czyli-karnawaowa-woda/l/-543485596.JPG)
Moja rada.Oczywiście nie przyrządzam pojedynczej szklanki
napoju tylko zawsze większą ilość :) Dlatego opracowałam sobie taki patent, który sprawia, że
miód mi się szybko rozpuszcza,a przygotowywanie i
wody imbirowej, i
herbatki rozgrzewającej staje się szybkie i przyjemne.Biorę duży kawałek
imbiru, obieram go i siekam najdrobniej jak umiem Z dwóch, a nawet
trzech cytryn wyciskam sok i wlewam do słoika. Do
soku z cytryny dodaję
miód w ilości dużej bo lubię
miód i jest on pożądany.Możesz ją sobie dodawać do
wody, do
herbaty, użyłam jej nawet do jakiegoś ciasta.Można ją przechowywać w lodówce spokojnie przez ok. 7 dni. Może można i dłużej ale tego jeszcze nie sprawdziłam bo zawsze wcześniej się kończy :)