Wykonanie
Jest sobota , jest wolne, jest piękna pogoda od samego rana i aż człowiekowi chce się wstawać , by zdobywać świat i spędzać sobotę z bliską mi osobą , którą od 2 miesięcy się nie widziałam.Dlatego na uczczenie soboty najlepsze są placuszki. Te grubiutkie , lekkie jak piórko , puszyste.Czyli oczywiście
ricotta hotacakes.Tym razem są one
orzechowe za sprawą niedawno odkrytej
mące arachidowej . Która, tak jak kokosowa nadaje placuszkom takiej puszystości , koloru i smakuA dodatki do nich wiadomo tylko
owocowe i już letnie , bo wakacje co raz bliżej:-
Arbuz-
Truskawki-
Brzoskwinie ufo-
Czereśnie-
MoreleNo i PB , bo bez niego żadne placuszki nie istnieją !

Orzechowe ricotta hotcakes z
masłem orzechowym,
arbuzem ,
truskawkami ,
czereśniami,
morelą i
brzoskwinią ufoPrzepis:- 125 g
ricotty- 2 łyżki
mąki arachidowej- łyżka
mąki kukurydzianej-
jajko- 1/ 2 łyżeczki
proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)
Ricottę utrzeć z
żółtkiem do powstania jednolitej konsystencji. Dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Następnie
białko ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałych składników.Smażyć placki na dobrze nagrzanej i uprzednio natłuszczonej
olejem kokosowym patelni teflonowej.Smacznego !Korzystając z wolnych ( prawie) robię sobie pyszne i zdrowe obiady i tak sobie pomyślałam że tu nie było obiadku od dłuższego czasu i dlatego po południu lub jutro dodam post poświęcony obiadkomMoże akurat ktoś się zainspiruję :)