ßßß Cookit - przepis na 242. Orzechowe ricotta hot cakes na letnią nutę !

242. Orzechowe ricotta hot cakes na letnią nutę !

nazwa

Wykonanie

Jest sobota , jest wolne, jest piękna pogoda od samego rana i aż człowiekowi chce się wstawać , by zdobywać świat i spędzać sobotę z bliską mi osobą , którą od 2 miesięcy się nie widziałam.
Dlatego na uczczenie soboty najlepsze są placuszki. Te grubiutkie , lekkie jak piórko , puszyste.
Czyli oczywiście ricotta hotacakes.
Tym razem są one orzechowe za sprawą niedawno odkrytej mące arachidowej . Która, tak jak kokosowa nadaje placuszkom takiej puszystości , koloru i smaku
A dodatki do nich wiadomo tylko owocowe i już letnie , bo wakacje co raz bliżej:
- Arbuz
- Truskawki
- Brzoskwinie ufo
- Czereśnie
- Morele
No i PB , bo bez niego żadne placuszki nie istnieją !
Orzechowe ricotta hotcakes z masłem orzechowym, arbuzem , truskawkami , czereśniami, morelą i brzoskwinią ufo
Przepis:
- 125 g ricotty
- 2 łyżki mąki arachidowej
- łyżka mąki kukurydzianej
- jajko
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)
Ricottę utrzeć z żółtkiem do powstania jednolitej konsystencji. Dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Następnie białko ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałych składników.
Smażyć placki na dobrze nagrzanej i uprzednio natłuszczonej olejem kokosowym patelni teflonowej.
Smacznego !
Korzystając z wolnych ( prawie) robię sobie pyszne i zdrowe obiady i tak sobie pomyślałam że tu nie było obiadku od dłuższego czasu i dlatego po południu lub jutro dodam post poświęcony obiadkom
Może akurat ktoś się zainspiruję :)
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/06/242-orzechowe-ricotta-hot-cakes-na.html