Wykonanie
Dzisiejszy obiad w naszych narodowych barwach z racji świętaZrobiłam dziś placki z
soczewicy na wytrawnie i również są wegetariańskie bo nie ma w nich mililitra
mleka.A swoją barwę zawdzięczają ugotowanej na parze i zblendowanej
botwince, czyli młodemu buraczkowi <3W środeczku nie pojawiło się normalne jajeczko kurze , ale of
przepiórkiA całość przełożyłam
ricotta , by uzyskać drugą narodową barwę :-)
Buraczkowe placki z
soczewicy przełożone
ricottąPrzepis- 5 łyżek ziaren
soczewicy ( suche)- 2
botwinki ugotowane na parze i zblendowane- 2
jajka przepiórcze lub 1 od
kury- 1\ 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSoczewicę zmielić na
mąkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi dodatkami. Piec na dobrze rozgrzanej i lekko wysmarowanej
olejem kokosowym patelni.Następnie każdy placuszek posmarować
ricottą i ułożyć wierzyczkę.