Wykonanie

Składniki:uda
kurczaka 1,6 kg (5 sztuk)
przyprawa do potraw (np. Kucharek) 1 łyżka
jajo 1
żurawina suszona 2,5 garści
jaja przepiórcze 7Wykonanie:
Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Uda umyć, osuszyć, ostrożnie zdjąć skórę i usunąć kości.
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać
przyprawę,
żurawinę,
jajo i dokładnie wyrobić na gładką masę.

Skórki
kurczaka rozłożyć na stolnicy, by tworzyły prostokąt, na którym rozłożyć masę
mięsną. Z dłuższego brzegu masy ułożyć w rządku
jaja przepiórcze.

Zwinąć w roladę i przełożyć do blaszki. (Inny sposób to: blaszkę wyłożyć skórkami, ułożyć na nich połowę masy
mięsnej, na niej
jaja, przykryć resztą
mięsa, zawinąć skórki.)Piec ok. 1 godzinę, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.