Wykonanie
Bardzo piękny, smaczny i orzeźwiający
napój z
sokiem malinowym,
syropem z kwiatów bzu czarnego i naturalną
herbatką melisową. Ciekawa propozycja na letnią imprezę w ogrodzie.Składniki (2
napoje):
napój1 saszetka
herbaty ziołowej Melisa (Posti)300 ml
wody50 g
malin1 łyżka
cukrusok z 1/2
cytryny2 łyżki
syropu z kwiatów bzu czarnegoponadtokolorowe, drobne kwiaty (np. stokrotki, chabry, kwiaty
poziomki, kwiaty fiołka)
woda mineralnaNajpierw przygotowujemy kostki
lodu.Drobne kwiatuszki opłukujemy, układamy w foremce do
lodu i zalewamy
wodą mineralną. Zamrażamy całość.Przygotowujemy
napój.
Maliny umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Dolewamy do nich 50 ml
wody i podgrzewamy całość 10 minut na małym ogniu. Następnie
owocową pulpę przecieramy przez sito o bardzo drobnych oczkach (pestki odrzucamy). Dodajemy
cukier i
sok cytrynowy. Gotujemy całość do momentu, aż
cukier się rozpuści (około 3-4 minuty). Studzimy sok.Torebkę z
melisą zalewamy niewielką ilością wrzątku (100 ml). Pozostawiamy ją pod przykryciem 5-7 minut. Następnie saszetkę wyławiamy, a napar studzimy. Dolewamy do niego pozostałą
wodę i sok z kwiatów bzu czarnego (można kupić w sklepie lub zrobić samemu - klik).Szklanki wypełniamy kolorowymi kostkami
lodu. Dolewamy słodki sok do pełna.
Przepis dodaję do konkursu organizowanego przez
Brand Republic Sp. z o.o. Sp.k.