Wykonanie

Kolejny przepis na smakołyki z
białek. Te z kolei mają bardzo ciekawą historię.Ricciarelli, to przepyszne
migdałowe ciasteczka, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, rozpływające się w ustach. Wywodzą się ze
Sieny w Toskanii.Historia
ciasteczek sięga XIV wieku. Główne składniki (
migdały,
cukier) były wówczas okrutnie drogie, więc
ciasteczka z nich przygotowane były zarezerwowane jedynie dla najbogatszych.Legenda głosi, że wynalazł je rycerz Ricardetto della Gherardesco, który po powrocie z Wyprawy Krzyżowej na Bliskim Wschodzie, chciał upamiętnić swoje podróże w dość nietypowy sposób -
ciasteczkami, które przypominałyby mu kuchnię z niedawno odwiedzanych
krajów. Zlecił wykonanie
ciasteczek z mielonych
migdałów - bardzo popularnych w kuchni arabskiej. I tak na zawsze zmienił kuchnię włoską!Dziś Ricciarelli posiadają status "chronionego oznaczenia geograficznego" (mogą być wytwarzane tylko w Sienie zgodnie z tradycyjną recepturą). Z góry wiadomo więc, że moje będą jedynie marną ich
podróbką. Muszę jednak nieskromnie przyznać, że niezwykle smaczną!RICCIARELLISkładniki:200 g
migdałów200 g
cukru pudru2
białka1 łyżeczka
cukru waniliowegozest z 1
cytryny1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
likieru Amarettoponadto
cukier puder do obtoczenia
ciastekMielimy
migdały.
Migdały (ja wykorzystuję takie w skórkach) wkładamy na 30 minut do zamrażarki (takie o temperaturze pokojowej podczas mielenia mocno się rozgrzewają i wypuszczają
olejki eteryczne). Następnie do kielicha blendera dodajemy 2 łyżki
cukru pudru (wyłapie zapach i smak
migdałów, które trafią do
ciastek zamiast na ścianki kielicha) i
migdały. Mielimy je na miałki proszek.Zagniatamy
ciasteczka.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich
migdały, skórkę i
sok z cytryny,
cukier waniliowy,
Amaretto oraz pozostały
cukier puder. Ucieramy całość mikserem.Gotowe ciasto zarabiamy chwilę ręką i przenosimy je na oprószoną
cukrem pudrem stolnicę. Następnie rozwałkowujemy ciasto dość cienko. Tniemy je nożem po skosie na pasy, a następnie w romby (te z XIV wieku również przypominały buciki sułtana). Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciastka pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 140*C.

