ßßß Cookit - przepis na PRALINKI MALINOWO-CYTRYNOWE

PRALINKI MALINOWO-CYTRYNOWE

nazwa

Wykonanie

Odpoczywam przygotowując te czekoladki. Szkoda, że robi się je tak szybko. Muszę przyznać, że gotowe smakują o niebo lepiej od tych ze sklepowej półki. Nie przepadam za pralinkami, bo już po jednej jestem jakaś taka przesłodzona. Te, dzięki kwaskowatym owocom, są orzeźwiające i bardzo...soczyste.
Składniki (15 czekoladek):
100 g malin (mogą być mrożone)
1 łyżeczka soku cytrynowego
zest z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
200 g czekolady białej
3 łyżki śmietany 30%
ponadto
cukrowe perełki
Przygotowujemy nadzienie.
Maliny i skórkę cytrynową umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Owoce rozgniatamy widelcem i podgrzewamy 10 minut na małym ogniu. Następnie owocową pulpę przecieramy przez sito (pestki odrzucamy). Dodajemy cukier i sok cytrynowy. Gotujemy całość do momentu, aż nadmiar wody odparuje prawie całkowicie. Studzimy owocowe purée.
W miseczce umieszczamy 100 g pokruszonej czekolady białej. Rozpuszczamy ją w mikrofalówce (co 30 sekund mieszamy masę, by nie spaliła się z wierzchu). Dodajemy do niej śmietankę kremówkę i masę owocową. Łączymy składniki. Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut (musi dość mocno zgęstnieć).
Przygotowujemy czekoladki.
100 g białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce. Odstawiamy ją na kilka minut w chłodne miejsce.
Silikonową foremkę wkładamy na 3-4 minuty do zamrażarki (polewa czekoladowa, która stanowić będzie otoczkę pralinek szybciej zastygnie).
Na dno każdego wgłębienia wsypujemy trochę cukrowych perełek (spokojnie można z nich zrezygnować). Następnie wlewamy część rozpuszczonej białej czekolady (całkowicie zimnej). Za pomocą pędzelka pokrywamy czekoladą dno i boki foremek (warstwa powinna być dość gruba, by pralinki nie pękały przy wyciąganiu). Odstawiamy foremkę na około 15 minut do lodówki.
Następnie każdą skorupkę wypełniamy nadzieniem owocowym i zalewamy pozostałą czekoladą. Formę ponownie schładzamy w lodówce (około 20 minut). Gdy pralinki całkowicie zastygną wyjmujemy je ostrożnie z foremek.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/03/pralinki-malinowo-cytrynowe.html