ßßß Cookit - przepis na TRUFLE CZEKOLADOWE W KOLOROWYM PYLE

TRUFLE CZEKOLADOWE W KOLOROWYM PYLE

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się Walentynki. Jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Ukochanego, czy Ukochanej właśnie go Wam podsuwam.
Zauroczyły mnie te trufelki. Są bardzo czekoladowe i delikatne w smaku. Do tego ta kwaskowata, orzeźwiająca otoczka z liofilizowanych owoców, czy lekko gorzkawa z naturalnego kakao. Pycha!
(Zmodyfikowałam przepis pochodzący z książki " MOJE WYPIEKI I DESERY NA KAŻDĄ OKAZJĘ ")
Składniki (20 czekoladek):
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki mleczka skondensowanego słodzonego
100 g serka mascarpone
30 g liofilizowanych malin
30 g liofilizowanego ananasa
2 łyżki kakao
Czekolady siekamy drobno. Przenosimy je do miseczki żaroodpornej. Wlewamy mleko skondensowane. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody). Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie mieszaninę ściągamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Serek mascarpone przenosimy do misy miksera. Stopniowo dodajemy płynną czekoladę. Całość miksujemy.
Gotową masę odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie nabieramy łyżką niewielką ilość plastycznej masy, rolujemy ją tworząc kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą czekoladkę obtaczamy w owocowym pyle (owoce można rozkruszyć w moździerzu) lub kakao.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/02/trufle-czekoladowe-w-kolorowym-pyle.html