Wykonanie

Zbliżają się Walentynki. Jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Ukochanego, czy Ukochanej właśnie go Wam podsuwam.Zauroczyły mnie te
trufelki. Są bardzo
czekoladowe i delikatne w smaku. Do tego ta kwaskowata, orzeźwiająca otoczka z liofilizowanych
owoców, czy lekko gorzkawa z naturalnego
kakao. Pycha!(Zmodyfikowałam przepis pochodzący z książki " MOJE WYPIEKI I DESERY NA KAŻDĄ OKAZJĘ ")Składniki (20
czekoladek):100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej1/2 szklanki mleczka skondensowanego słodzonego100 g
serka mascarpone30 g liofilizowanych
malin30 g liofilizowanego
ananasa2 łyżki
kakaoCzekolady siekamy drobno. Przenosimy je do miseczki żaroodpornej. Wlewamy
mleko skondensowane. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się
wodą (dno miski nie może dotykać
wody). Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Następnie mieszaninę ściągamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Serek mascarpone przenosimy do misy miksera. Stopniowo dodajemy płynną
czekoladę. Całość miksujemy.Gotową masę odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie nabieramy łyżką niewielką ilość plastycznej masy, rolujemy ją tworząc kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Każdą
czekoladkę obtaczamy w
owocowym pyle (
owoce można rozkruszyć w moździerzu) lub
kakao.


