Wykonanie

Kiedy koleżanka zapytała, czy mam jakiś sprawdzony przepis na melbę, zbaraniałam. Melba? Co to melba? Odkryłam, że tę samą nazwę nosi sernik na zimno i deser
lodowy.Zaczęłam od deseru, którego historia jest bardzo ciekawa. Został on przygotowany dla Nellie Melba, śpiewaczki operowej, przez Augusta Escoffiera (francuski szef kuchni, rozpropagował sos cumberland, kremową jajecznicę, czy filet de
sola Walewska; zaczął przeprowadzać doświadczenia z puszkowaniem żywności m.in.
groszku).Dzień przed przyjęciem organizowanym przez
męża śpiewaczki, Escoffier udał się do londyńskiej opery, by obejrzeć występ Nellie. Występowała na wielkiej łodzi w kształcie łabędzia. Następnego dnia kucharz przygotował prosty, ale niezapomniany w smaku deser, który serwowano w miskach wykutych z
lodu w kształcie łabędzi.Moja wersja będzie zdecydowanie skromniejsza. Starałam się odtworzyć oryginalny przepis na życzenie koleżanki (pozdrawiam Alinko), którą urzekła piosenka Grzegorza Turnau.Nasza inspiracja:Składniki (4 porcje):
galaretka malinowa200 g
malin2 łyżki
wody1 łyżka
cukrubrzoskwinie2 duże
brzoskwinie1
laska wanilii1 i 1/2 szklanki
wody3 łyżki
cukrulody wanilioweponadtokilka
malin do dekoracjiPrzygotowujemy
galaretkę malinową.
Maliny umieszczamy w rondelku. Dodajemy 2 łyżki
wody. Całość podgrzewamy, aż
owoce się rozpadną i puszczą sok. Następnie umieszczamy mus na sitku i oddzielamy pestki od miąższu. Czystą pulpę
owocową przelewamy ponownie do rondelka. Dodajemy
cukier i gotujemy mus 10 minut, aby sok odrobinę odparował. W tym momencie można dodać 1/2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody. Ja jednak z niej zrezygnowałam, gdyż mocno schłodzony mus malinowy konsystencją przypomina
galaretkę. Gotowy mus rozlewamy do salaterek i schładzamy go w lodówce minimum 30 minut.Gotujemy
brzoskwinie.Dojrzałe
owoce zalewamy wrzątkiem. Ściągamy skórkę.
Brzoskwinie kroimy na połówki. Do rondelka wlewamy
wodę i wsypujemy
cukier.
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy nasiona. Dodajemy je do
wody. Całość podgrzewamy do czasu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Dokładamy połówki
brzoskwiń.
Owoce gotujemy 5-10 minut (im
brzoskwinie dojrzalsze tym krócej je gotujemy), aż zmiękną. Ściągamy naczynie z ognia.
Owoce układamy na musie
malinowym.Na brzoskwiniach układamy kilka gałek
lodów waniliowych. Deser dekorujemy wedle uznania np.
malinami,
płatkami migdałów.


