Wykonanie
Robiłam w ten sposób sok przez 3 lata, do czasu kiedy połowa mi się zepsuła :( W oryginalnym przepisie tego soku się nie pasteryzuje, to duża ilość
cukru jest tym konserwantem. Mnie się jednak zepsuło. Na jakość
malin wpływa niestety pogoda, jeśli jest deszczowa jak w tym roku to
maliny szybko się psują. Wówczas najlepiej jest robić sok przez sokownik. Ja zatęskniłam za innym smakiem soku d latego w tym roku przepis na sok bez sokownika ale pasteryzowany i z mniejszą ilością
cukru.

Składniki:3 kg
malin50 g kwasku3 kg
cukru (4,5 kg bez pasteryzacji)2 l
wodyKwasek rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej
wody.
Wodę przegotować.
Maliny przebrać z nieczystości zalać je ciepłą ale nie gorącą
wodą, dodać rozpuszczony kwasek. Całość przemieszać, pozostawić na 24 godz. Następnie zlać przez gazę, wyciskając
maliny. Dodać
cukier i mieszać do rozpuszczenia się
cukru. Zlać do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować 10 minut.