Wykonanie
Ciasta drożdżowe są najbliższe mojemu
sercu i...żołądkowi. To ciasto pokonało wszystkie inne. Genialnie sprawdza się jako dodatek do porannej
kawy, jest bardzo aromatyczne i słodziutkie. Idealne ciasto na jesień!Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):rozczyn
drożdżowy3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko2 łyżki
aromatu cytrynowego3 łyżki
cukruszczypta
soli100 g miękkiego
masła3/4 szklanki
mlekanadzienie100 g rozpuszczonego
masła4 łyżki
cukru100 g
migdałów3 łyżeczki
cynamonuponadto1 łyżeczka
masła do wysmarowania formy1 łyżeczka
cynamonu do oprószenia formy
lukier rzadkiPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn,
jajko,
masło,
aromat cytrynowy, 3 łyżki
cukru,
sól oraz
mleko. Zarabiamy ciasto ręką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Przygotowujemy tortownicę z kominem.Formę do pieczenia smarujemy miękkim
masłem (uwzględniamy komin). Oprószamy ją następnie solidnie
cynamonem.Przygotowujemy nadzienie.W miseczce łączymy ze sobą
cukier, grubo posiekane
migdały i
cynamon w proszku.Zwijamy wieniec.Po około 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Ręką formujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 70 cm x 30 cm. Jego wierzch smarujemy rozpuszczonym
masłem i oprószamy 3/4 nadzienia. Całość zalewamy pozostałym tłuszczem (możemy zostawić 2 łyżki płynnego
masła do natłuszczenia gotowego wieńca). Zwijamy ciasto w rulon i przenosimy je go formy. Wyrównujemy wierzch, natłuszczamy
masłem i posypujemy pozostałym nadzieniem.Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Gotowe, jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem.



