ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWY WIENIEC CYNAMONOWO-MIGDAŁOWY

DROŻDŻOWY WIENIEC CYNAMONOWO-MIGDAŁOWY

nazwa

Wykonanie

Ciasta drożdżowe są najbliższe mojemu sercu i...żołądkowi. To ciasto pokonało wszystkie inne. Genialnie sprawdza się jako dodatek do porannej kawy, jest bardzo aromatyczne i słodziutkie. Idealne ciasto na jesień!
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
rozczyn drożdżowy
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki aromatu cytrynowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki mleka
nadzienie
100 g rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru
100 g migdałów
3 łyżeczki cynamonu
ponadto
1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
1 łyżeczka cynamonu do oprószenia formy
lukier rzadki
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, jajko, masło, aromat cytrynowy, 3 łyżki cukru, sól oraz mleko. Zarabiamy ciasto ręką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Przygotowujemy tortownicę z kominem.
Formę do pieczenia smarujemy miękkim masłem (uwzględniamy komin). Oprószamy ją następnie solidnie cynamonem.
Przygotowujemy nadzienie.
W miseczce łączymy ze sobą cukier, grubo posiekane migdały i cynamon w proszku.
Zwijamy wieniec.
Po około 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ręką formujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 70 cm x 30 cm. Jego wierzch smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy 3/4 nadzienia. Całość zalewamy pozostałym tłuszczem (możemy zostawić 2 łyżki płynnego masła do natłuszczenia gotowego wieńca). Zwijamy ciasto w rulon i przenosimy je go formy. Wyrównujemy wierzch, natłuszczamy masłem i posypujemy pozostałym nadzieniem.
Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Gotowe, jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/10/drozdzowy-wieniec-cynamonowo-migdaowy.html