ßßß Cookit - przepis na SUSZONE POMIDORY

SUSZONE POMIDORY

nazwa

Wykonanie

Idealne do pizzy, sałatki, makaronu, zapiekanki, czy pasztetu. Ja dość często traktuję je jako samodzielną przekąskę. Do tej pory zadowalały mnie takie ze sklepu. W tym roku postanowiłam jednak przygotować kilka słoiczków sama, na próbę. Wyszły cudownie słodkie, jędrne, pachnące świeżymy ziołami.
SUSZONE POMIDORY
Składniki (4 niewielkie słoiczki):
4 kg pomidorów
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżego oregano
2 szklanki oliwy extra virgin
ponadto
suszarka do grzybów i owoców
Pomidory (nadaje się każda mięsista odmiana) myjemy dokładnie. Kroimy je na połówki, łyżeczką wydrążamy pestki (odrzucamy je), a pozostały miąższ układamy na tackach do suszenia skórką do dołu. Suszymy pomidory 5-6 godzin. Pod sam koniec oprószamy je solą (sól wyciąga wilgoć). Jeśli nie posiadamy suszarki do grzybów możemy wykorzystać piekarnik (pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez 5 godzin w temperaturze około 60-70*C przy uchylonych drzwiczkach). Pomidory zdejmujemy z sita, gdy skórka zacznie się zwijać i marszczyć, a środek zrobi się sprężysty i suchy. Tak podsuszone przekładamy do miski, zalewamy octem i zasypujemy suszonymi ziołami.
Na dnie wyparzonych i suchych słoiczków układamy gałązki świeżych ziół. Następnie wrzucamy partiami po kilka pomidorków, które przekładamy oregano i tymiankiem. Słoiczki wypełniamy do 3/4 wysokości.
Oliwę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Ciepłą zalewamy pomidory (podczas wlewania powinniśmy usłyszeć charakterystyczne skwierczenie - oznacza to, że oliwa ma odpowiednią temperaturę). Naczynka od razu zakręcamy i odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce na 2 tygodnie.
Jeśli chcemy przechowywać pomidorki dłużej (przez całą zimę) warto je mimo wszystko zakonserwować przez pasteryzację na sucho. Słoiczki podgrzewamy jednak niezbyt długo, by nie usmażyć zawartości.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/09/suszone-pomidory.html