Wykonanie
5 września 2014

Aromatyczne, rustykalne mini-tarty z kruchego ciasta i dojrzałych, soczystych
owoców. Idealne na słodkie śniadanie.GALETTE Z
FIGAMI I
NEKTARYNKAMISkładniki (4 porcje):kruche ciasto3
nektarynki6 fig2 łyżki
brązowego cukru1 opakowanie
serka waniliowegoponadto1
jajko2 łyżki
mlekaZarabiamy kruche ciasto (ilość składników bez zmian). Schładzamy je w lodówce minimum godzinę, a następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła (nie musi być idealnie). Na środku ciasta układamy naprzemiennie pokrojone w plasterki
figi i
nektarynki.
Owoce posypujemy
cukrem. Zawijamy ostrożnie brzegi ciasta do środka, tak by go nie uszkodzić (inaczej przez szczeliny wypłynie sok, który lubi się przypalić). Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdego smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Pieczemy mini-tarty 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (muszą się ładnie zarumienić). Serwujemy jeszcze ciepłe z łyżką
serka waniliowego.




Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.