ßßß Cookit - przepis na ŚLEDŹ PO JAPOŃSKU

ŚLEDŹ PO JAPOŃSKU

nazwa

Wykonanie

Zaliczam się do osób, które rybę zjedzą pod każdą postacią. Szczególnie lubię śledzie, bo są tłuściutkie i można je podać na wiele sposobów. Dziś serwowałam je z sałatką jarzynową i jajkiem. Przepis stary jak świat. Podobno (na szczęście tego osobiście nie pamiętam) była to jedna z niewielu przekąsek do wódki w restauracjach z czasów PRL-u.
Składniki (6 porcji):
3 długie filety śledziowe a'la Matjas
6 solidnych łyżek sałatki jarzynowej
6 jajek
6 gałązek koperku
1 cebula
papryka słodka w proszku
majonez
Cebulę obieramy i kroimy w pół-piórka. Jajka gotujemy na twardo.
Filety śledziowe kroimy wzdłuż na połówki (jeśli są bardzo słone możemy je wcześniej opłukać). Układamy je na talerzyku i zwijamy w okrąg. Za pomocą wykałaczki łączymy końce ryby. Środek wypełniamy sałatką jarzynową. Układamy na niej jajka (można je nieco przyciąć, by były stabilniejsze). Czubki jajek smarujemy majonezem i oprószamy słodką papryką. Wokół jajek układamy plasterki cebuli i gałązki koperku.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/sledz-po-japonsku.html