Wykonanie
To, według mnie, królowa wszystkich
nalewek. Niebo w gębie! Do tego niezwykle piękne (uwielbiam tę głęboką czerwień) i zdrowe niebo. Zawarte w owocach aronii związki, to naturalny lek na nadciśnienie, miażdżycę i schorzenia oczu. Wzmacniają one naczynia krwionośne, chronią przed zawałami, pomagają przy niedokwaśności żołądka. Bioflawonoidy (substancje nadające barwę
owocom aronii) są cennymi przeciwutleniaczami, chroniącymi nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek
rakowych.Składniki:2 kg aronii400 sztuk liści
wiśni1 i 1/2 litra
wody1 kg
cukru50 g kwasku
cytrynowego1 litr
spirytusu 96%Wymyte
owoce aronii i liście
wiśni zalewamy
wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Gdy aronia puści sok zdejmujemy naczynie z ognia i lekko studzimy. Wyławiamy
owoce (wyrzucamy je), a sok przecedzamy przez sito o drobnych oczkach do dużego garnka. Dodajemy do niego
cukier i kwasek
cytrynowy. Mieszamy (
cukier musi się całkowicie rozpuścić). Odstawiamy nalew w chłodne miejsce do wystudzenia. Do zimnego soku wlewamy
spirytus.
Nalewkę rozlewamy do butelek. Butelki ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.