Wykonanie
W lipcu nastawiłam swoją pierwszą
wiśniówkę. Teraz ją zlałam, wyszła bardzo fajna, choć jeszcze musi stać 3 miesiące, aż w pełni nabierze mocy :)
Składniki:1 kg wydrylowanych
wiśni1 kg
cukru0,5 litra
spirytusu 96%0,5 litra zimnej przegotowanej
wodySposób wykonania:1. Wydrylowane
owoce włożyć do dużego słoja i zasypać
cukrem. Pozostawić na 3 dni, codziennie przemieszać, aby
cukier się rozpuścił.2. Po
trzech dniach dodać
spirytus i
wodę. Odstawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc.3. Po miesiącu odsączyć
nalewkę od
owoców (przelałam
wiśniówkę przez złożoną pieluszkę tetrową).4.
Nalewkę odstawić na około 3 miesiące.5. Z podanych składników wyszło mi prawie 1,5 litra
nalewki.Na zdrowie!