ßßß Cookit - przepis na Likier z mniszka lekarskiego

Likier z mniszka lekarskiego

nazwa

Wykonanie

Przygotowywanie nalewek i likierów ma w sobie coś magicznego, nie sądzicie? Najpierw spacery w słońcu, zbieranie ziół, kwiatów i owocówPotem układanie tych zbioów w wielkich słojach i gąsiorach… Odmierzanie proporcji, mieszanie, przelewanie, filtrowanie… I cały ten czas oczekiwania na efekt końcowy…
Chyba właśnie z powodu takiej magii zostałam farmaceutką, choć moje wyobrażenia o tym zawodzie okazały się niestety zupełnie inne niż rzeczywistość. Może powinnam zostać na przykład… czarownicą? No cóż, nie zostałam… a przynajmniej nie oficjalnie… ;)
Uwielbiam za to przygotowywać wszelkiego rodzaju tajemnicze mikstury. Do mniszka lekarskiego mam sentyment od czasu studiów, jednak w wersji z alkoholem próbowałam go po raz pierwszy. I muszę przyznać, że była to bardzo udana próba!
Koniecznie zbierzcie w pełni rozwinięte kwiaty, suche i otwarte, aby uwolniły jak największą ilość pyłku. Likier będzie smakował, jak zrobiony na miodzie. Rozgrzeje Was w chłodne dni, pomoże podczas przeziębienia, a przede wszystkim wprawi w dobry nastrój. Uważajcie tylko na jego moc! (żeby potem nie było, że nie ostrzegałam!)
Składniki:
100 w pełni rozwiniętych kwiatków mniszka
250 ml wody
300 g cukru
sok z dwóch cytryn
750 ml wody
750 ml spirytusu 96%
Kwiaty mniszka zbieramy w suchy, słoneczny dzień, najlepiej przed południem. Obrywamy im ogonki i wysypujemy na czyste, białe prześcieradło, aby pozbyć się drobnych żyjątek (zobaczycie, jak szybko uciekają w takich warunkach).
Z 250 ml wody i cukru gotujemy gęsty syrop, zostawiamy do przestudzenia.
Kwiaty wkładamy do dużego, szklanego słoja, wlewamy syrop i sok z dwóch cytryn. Zamykamy i odstawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu do słoika dolewamy wodę i spirytus, mieszamy. Odstawiamy w ciemne miejsce na trzy miesiące. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze przynajmniej na miesiąc.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-07-02
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
10M
Całkowity czas:
40M
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/07/02/likier-z-mniszka-lekarskiego