Wykonanie
Dobry kompot potrafi zastąpić niejeden sok. Grunt, aby był mocno
owocowy. Kompot przygotowany z
wiśni doskonale ugasi pragnienie w upalne, lipcowe dni. Ten pyszny i orzeźwiający
napój nadaje się do każdego posiłku lub by go spożywać bez okazji. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak z pewnością przypadnie do gustu młodszym i starszym domownikom. :) Z mamą przygotowujemy zawsze zapas kompotu
wiśniowego w słoikach, by cieszyć się jego smakiem podczas krótkich, zimowych dni.
Składniki:1 kg
wiśni2 l
wody3 szklanki
cukruopcjonalnie kwasek
cytrynowyPrzygotowanie:
Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy.
Owoce wrzucamy do
wody, dodajemy
cukier i gotujemy przez kilkanaście minut. Jeżeli nasze
wiśnie są bardzo słodkie, dodajemy kwasku
cytrynowego. Kompot podajemy na ciepło lub schłodzony.Kompot
wiśniowy w słoikach (na zimę)Zwiększymy ilość składników (dwu- lub trzykrotnie). Oprawione
wiśnie wrzucamy do słoików, a w garnku gotujemy
wodę z
cukrem. Tak przygotowaną zalewą zapełniamy słoiki do ¾ wysokości. Przykrywamy pokrywką i pasteryzujemy przez 20 minut.
Potem układamy je na blacie do góry dnem, zostawiając je w tej pozycji do wystygnięcia.Jeżeli podczas przygotowania kompotu nie chcemy usuwać pestek, wówczas musimy
owoce przynajmniej ponakłuwać, aby zbyt mocno nie popękały w czasie gotowania.Smacznego!
Ten oraz inne smakowite przepisy z wykorzystaniem
wiśni znajdziecie w szóstym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).