ßßß
Składniki:1 kg wiśni2 l wody3 szklanki cukruopcjonalnie kwasek cytrynowyPrzygotowanie:Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Owoce wrzucamy do wody, dodajemy cukier i gotujemy przez kilkanaście minut. Jeżeli nasze wiśnie są bardzo słodkie, dodajemy kwasku cytrynowego. Kompot podajemy na ciepło lub schłodzony.Kompot wiśniowy w słoikach (na zimę)Zwiększymy ilość składników (dwu- lub trzykrotnie). Oprawione wiśnie wrzucamy do słoików, a w garnku gotujemy wodę z cukrem. Tak przygotowaną zalewą zapełniamy słoiki do ¾ wysokości. Przykrywamy pokrywką i pasteryzujemy przez 20 minut. Potem układamy je na blacie do góry dnem, zostawiając je w tej pozycji do wystygnięcia.Jeżeli podczas przygotowania kompotu nie chcemy usuwać pestek, wówczas musimy owoce przynajmniej ponakłuwać, aby zbyt mocno nie popękały w czasie gotowania.Smacznego!
Ten oraz inne smakowite przepisy z wykorzystaniem wiśni znajdziecie w szóstym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).