ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI ŚLIMACZKI

CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI ŚLIMACZKI

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne, mocno cynamonowe, puszyste drożdżówki o oryginalnym kształcie. Zobaczyłam je u Mysi i musiałam zrobić. Przepis nieco zmodyfikowałam.
Składniki (12 ślimaczków):
ciasto drożdżowe
rozczyn drożdżowy
1/2 kg mąki pszennej
125 ml mleka
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
troszkę soli (na czubek łyżeczki)
2 jajka
nadzienie
100 g masła
3 łyżeczki cynamonu
6 łyżeczek cukru
ponadto
2 łyżki rozpuszczonego masła
lukier gęsty
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, sól, jaja oraz podgrzane mleko (ciepłe, ale nie gorące). Zarabiamy ciasto rękami - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od rąk. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Po około 40 minutach przekładamy ciasto na stolnicę. Rolujemy je tworząc wałek, który następnie dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta (można brzegi okroić nożem). Prostokąty smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Nacinamy ciasto w odstępach około 1 cm, nie naruszając brzegów (zerknij na obrazkową instrukcję znajdującą się poniżej), zwijamy je wzdłuż dłuższego boku, a następnie zakręcamy w ślimaczka. Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika każdego ślimaczka smarujemy masłem.
Bułeczki pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/cynamonowe-drozdzowki-slimaczki.html