Wykonanie

Bardzo smaczne, mocno
cynamonowe, puszyste drożdżówki o oryginalnym kształcie. Zobaczyłam je u Mysi i musiałam zrobić. Przepis nieco zmodyfikowałam.Składniki (12 ślimaczków):
ciasto drożdżowerozczyn
drożdżowy1/2 kg
mąki pszennej125 ml
mleka1/2 kostki
masła1 łyżka
cukru waniliowegotroszkę
soli (na czubek łyżeczki)2
jajkanadzienie100 g
masła3 łyżeczki
cynamonu6 łyżeczek
cukruponadto2 łyżki rozpuszczonego
masłalukier gęstyPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione
masło,
cukier wanilinowy,
sól,
jaja oraz podgrzane
mleko (ciepłe, ale nie gorące). Zarabiamy ciasto rękami - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od rąk. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Po około 40 minutach przekładamy ciasto na stolnicę. Rolujemy je tworząc wałek, który następnie dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta (można brzegi okroić nożem). Prostokąty smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy
cukrem i
cynamonem. Nacinamy ciasto w odstępach około 1 cm, nie naruszając brzegów (zerknij na obrazkową instrukcję znajdującą się poniżej), zwijamy je wzdłuż dłuższego
boku, a następnie zakręcamy w ślimaczka. Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika każdego ślimaczka smarujemy
masłem.Bułeczki pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem.


