Wykonanie
            
Sezon na 
truskawki czas rozpocząć! Nareszcie można dostać te niezwykle smaczne i zdrowe 
owoce w przystępnej cenie. Dziś przedstawiam Wam przepis na ciasto, które jest szybkie w wykonaniu (jego przygotowanie zajmuje niespełna godzinę), leciutkie, puszyste i bardzo smaczne - można je piec niemal codziennie. Stanowi idealny poczęstunek dla gości oraz podwieczorek dla domowników.Składniki:ciasto3 
żółtka1 i 1/2 szklanki 
mąki pszennej3/4 szklanki 
cukru3/4 szklanki 
śmietany 18%1 łyżeczka 
proszku do pieczeniapianka z 
białek3 
białka4 łyżki 
cukruowoce1 kg 
truskawekPrzygotowujemy ciasto.
Żółtka ucieramy z 
cukrem i 
śmietaną. Do jednolitej masy dodajemy przesianą przez sito 
mąkę pszenną i 
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 30 minut (na złoty kolor). Następnie piekarnik skręcamy, ale gotowe ciasto pozostawiamy w środku do czasu, aż całkowicie wystygnie.W zimnym cieście, za pomocą wykałaczki, robimy dziurki, by sok z 
owoców spłynął do nich i nasączył spód.
Truskawki myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku papierowym. Układamy je na cieście.Przygotowujemy piankę z 
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z 
cukrem. Masę wykładamy na 
truskawki i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.


