Wykonanie
            Sezon na 
truskawki w pełni, więc trzeba go jak najlepiej wykorzystać! ;)

Składniki:4 
jajka, 
białka i 
żółtka oddzielnie,3/4 szklanki 
cukru,1/2 szklanki 
oleju rzepakowego,1,5 szklanki 
mąki pszennej,1,5 łyżeczki 
proszku do pieczenia,1 opakowanie 
cukru wanilinowego,500 - 600 g dowolnych 
owoców (u mnie 
truskawki),
cukier puder do oprószenia.Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i 
proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.Do miski wbijamy 
białka i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 
cukier wraz z 
cukrem wanilinowym, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna nam powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodajemy 
żółtka i miksujemy do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewamy 
olej, nie przestając miksować. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą 
mąkę z proszkiem, mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia.Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na górę wykładamy 
owoce, wciskając je lekko do środka (u mnie 
truskawki były do połowy zanurzone w surowym cieście).Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.Ciasto studzimy, oprószamy 
cukrem pudrem.Smacznego! ;-)


Przepis pochodzi z: mojewypieki.com, dodaję go do akcji: