Wykonanie
Ciasta drożdżowe należą do ulubionych ciast mojego taty. To dla niego zrobiłam specjalnie to ciacho. Skoro on stwierdził, że jest "dobre, takie puszyste...wyszło Ci", to znaczy, że jest dobre, puszyste i warte polecenia.Składniki:
ciasto drożdżowerozczyn
drożdżowy1/2 kg
mąki pszennej125 ml
mleka3 łyżki
cukru1/2 kostki
masła1 łyżka
cukru waniliowegotroszkę
soli (na czubek łyżeczki)3
jajka + 1
żółtko3 łyżki
oliwyowoce20
moreli2 łyżki
brązowego cukrukruszonka1/2 kostki miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudruPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione
masło,
cukier wanilinowy, 3 łyżki
cukru,
sól,
jaja,
żółtko,
oliwę oraz
mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut)- powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną
masłem blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku) naciągając nieco brzegi.Umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek
owoce zasypujemy
cukrem i odstawiamy na godzinę. Wykładamy je na wyrośnięte ciasto.Rozcieramy kruszonkę.
Masło,
mąkę i
cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników.
Owoce posypujemy kruszonką.Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Po wyjęciu, gdy nieco przestygnie, posypujemy je obficie
cukrem pudrem.



