ßßß Cookit - przepis na PODŁUŻNE BUŁECZKI PSZENNO-ŻYTNIE

PODŁUŻNE BUŁECZKI PSZENNO-ŻYTNIE

nazwa

Wykonanie

Przepis, który można dowolnie modyfikować np. zastępując mąkę pszenną mąką zdrowszą (orkiszową, żytnią, razową).
Składniki (8 sztuk):
rozczyn drożdżowy
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki otrębów żytnich
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki letniej wody
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
ponadto
1 rozkłócone jajko
2 łyżki mleka
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, letnią wodę i mleko, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione i gładkie formujemy w kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy suchą szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, żeby je odpowietrzyć. Dzielimy je na 8 równych części. Z każdej formujemy najpierw kulkę (zawijając brzegi pod spód), a następnie wałek o pożądanej długości. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30-45 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25-30 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/poduzne-bueczki-pszenno-zytnie.html