Wykonanie

Przepis, który można dowolnie modyfikować np. zastępując
mąkę pszenną mąką zdrowszą (orkiszową, żytnią, razową).Składniki (8 sztuk):rozczyn
drożdżowy2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej1/2 szklanki
otrębów żytnich1 łyżeczka
soli1/4 szklanki letniej
wody3/4 szklanki ciepłego
mleka2 łyżki
olejuponadto1 rozkłócone
jajko2 łyżki
mlekaPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn,
sól, letnią
wodę i
mleko,
olej oraz
sól. Wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione i gładkie formujemy w kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy suchą szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, żeby je odpowietrzyć. Dzielimy je na 8 równych części. Z każdej formujemy najpierw kulkę (zawijając brzegi pod spód), a następnie wałek o pożądanej długości. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30-45 minut do napuszenia.Wyrośnięte
bułki smarujemy rozkłóconym
jajkiem z
mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25-30 minut.

