Wykonanie
            Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Aster, Mila, Gustaw (nowa)Typy pośrednieW praktyce spotyka się bardzo wiele odmian o cechach pośrednich lub łączących cechy dwóch typów.Odmiany: Agata (typ AB), Vineta (typ AB), Augusta (typ BC).Jeżeli chcemy sprawdzić do czego nadaje się dany gatunek (a z jakiegoś powodu nie pamiętamy o wyżej wymienionym podziale :-P) 
ziemniaka należy przekroić na pół, potrzeć o siebie połówki. Jeśli wytworzy się 
woda- 
ziemniak nadaje się na 
sałatkę i do zupy. Jeśli jest kleisty i mączysty- na purée i kopyta.Przydatne informacje:
Ziemniaki w żadnym wypadku nie mogą być zielone. Taki 
ziemniak od razu nadaje się do wyrzucenia, bo był albo źle przechowywany albo w czasie wzrostu został wystawiony na światło (nie był przykryty ziemią). Takie zielone 
ziemniaki są po pierwsze gorzkie, a po drugie zawierają trującą solaninę. Spożycie solaniny w znacznych ilościach powoduje wymioty, biegunkę, 
bóle brzucha, a w ciężkich przypadkach zaburzenia krążenia i oddychania. Nic nie da obieranie 
ziemniaka i gotowanie go, bowiem solanina jest obecna w całej bulwie.Najlepiej gotować 
ziemniaki w mundurkach na małym ogniu. W środku 
ziemniaka znajduje się głównie 
skrobia, bliżej skórki - witaminy i związki mineralne. Żeby zachować cenne składniki najlepiej gotować 
ziemniaki jak 
makaron- krótko i wrzucać do wrzątku. 
Tracą wówczas jedynie 20% składników odżywczych, a obrane aż 60 %. Błąd robią Ci, którzy moczą 
ziemniaki przed gotowaniem, bo w ten sposób również wypłukują najwięcej witamin.
Ziemniaki solimy dopiero pod koniec gotowania, by nie wchłonęły za dużo 
sodu, który podwyższa ciśnienie i zatrzymuje 
wodę w organizmie.Nie kupujemy 
ziemniaków kiełkujących, bo w kiełkach najbardziej kumulują się toksyczne związki podejrzewane o właściwości rakotwórcze.Jeśli 
ziemniaki mają „oczka”, to lepsze są te z płytkimi „oczkami” ( mniejsze straty witamin i składników mineralnych podczas obierania).Ciekawostki:Uprawa 
ziemniaka zaczęła się w Peru około 8 tysięcy lat temu. Do Europy przywędrował dopiero w XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.Do popularyzacji warzywa we Francji przyczynił się farmaceuta Antoine Parmentier, który odkrył, że 
ziemniak jest cennym składnikiem żywieniowym. Wkrótce stał się on jednym z warzyw uprawianych w samych ogrodach Wersalu.Do Polski 
ziemniak trafił za sprawą króla 
Jana III Sobieskiego, który otrzymał je w prezencie od cesarza Austrii po zwycięstwie pod Wiedniem. Jednak dopiero w XVIII w. zaczęto uprawiać go na szerszą skalę.
Ziemniaki, a dieta.
Ziemniaki same w sobie nie tuczą. Najbardziej kaloryczna jest okrasa, czyli wszelkie sosy, masełka, skwarki, które z nimi podajemy.Najmniej kalorii mają 
młode ziemniaczki, bo zawierają dużo 
wody, a mało 
skrobi.
Ziemniaki mają 5 x mniej kalorii, od 
makaronu, czy 
kaszy. Do tego są bogate w wysmuklający i obniżający poziom złego cholesterolu błonnik, skutecznie zmniejszają głód.
młode ziemniaki gotowane : 69 kcal / 100 g
późne ziemniaki gotowane : 84 kcal / 100 gkopytka : 155 kcal / 100 gplacki ziemniaczane : 250 kcal / 100 gfrytki : 303 kcal / 100 g
chipsy : 550 kcal / 100 gO tym, jak ważną rolę w procesie żywienia odgrywa 
ziemniak, świadczyć może fakt, że w Peru, skąd się wywodzi, powstało Międzynarodowe Centrum 
Ziemniaka. Przechowywany jest w nim zasób genów tej rośliny na wypadek różnych katastrof. Stamtąd pochodzi także aż 3000 odmian tego warzywa. Obecnie na świecie wyróżnia się ponad 5000 odmian.Przykładowe ziemniaczane przepisy:KNEDLE ZE 
ŚLIWKAMI
KLUSKI LENIWE

PLACKI PO WĘGIERSKU

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

FRYTKI Z 
BATATÓW
PRAŻONE, CZYLI 
ZIEMNIAKI PO CABAŃSKU

