Pyszna i zdrowa sałatka z bogactwem sezonowych owoców . Mam to szczęście, że moje owoce przywędrowały do mnie prosto z ogródka- sałatka smakowała wybornie :) . Idealna na upalne dni jako lekki lunch i deser w jednym. Możemy podać ją bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce. Przyjemnie kwaskowate porzeczki przełamane zostają słodkimi malinkami i borówkami . Lekki dressing na maślance łączy z sobą owoce i makaron orzo w harmonijną całość. Kropką nad i są twarogowe kuleczki, które sprawiają, że sałatka jest jeszcze bardziej pożywna. Zapraszam :) .Składniki:· 200 g makaronu orzo· sól do gotowania makaronu· 3 garście czarnych porzeczek· garść porzeczek czerwonych· garść malin· 3 garście borówki amerykańskiej· 2 łyżki cukru waniliowego· 250 g słodkiego twarogu typu włoskiego· łyżka maślanki· łyżka cukru pudru· łyżka cappuccinoczekoladowegoDressing:· pół szklanki maślanki· łyżka cukru waniliowego· łyżeczka ekstraktu waniliowego· skórka otarta z połowy cytrynyMakaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do miski. W drugiej misce łączymy ze sobą owoce, posypujemy je2 łyżkami cukru waniliowego i dokładnie mieszamy. Dodajemy do makaronu, delikatnie mieszamy. Twaróg mieszamy z łyżką maślanki, dodajemy cukier puder i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kulki. Połowę kulek panierujemy w cappuccino, pozostałe pozostawiamy bez panierki.Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie ucieramy i przelewamy do makaronu z owocami. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy twarogowe kulki. Smacznego!