ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z ciecierzycą

Chleb orkiszowy z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Dziś w domowej piekarence serwujemy zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z cieciorką. Z ciasta możemy również przygotować bułeczki- wystarczy oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku tępą stroną noża robimy krzyżyk. Bułeczki pieczemy ok. 10 minut krócej niż chleb- po upieczeniu wystarczy postukać o ich spód- jeśli są dobrze upieczone, powinny wydawać głuchy odgłos.
Składniki:
· 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· szklanka ciepłego mleka ryżowego
· 35 g świeżych drożdży
· 240 g ciecierzycy z puszki - waga po odsączeniu z zalewy
· 2 łyżki masła klarowanego
· łyżka cukru
· łyżeczka soli
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
220 g ciecierzycy blendujemy na gładką masę. W misce łączymy mąkę, zblendowaną ciecierzycę, rozpuszczone masło, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłonią do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne, pod koniec dodajemy pozostałą ciecierzycę. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 200 stopni. Wyjmujemy z keksówek i studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/chleb-orkiszowy-z-ciecierzyca.html