Wykonanie
Dziś w domowej piekarence serwujemy zdrowy
pełnoziarnisty chleb orkiszowy z
cieciorką. Z ciasta możemy również przygotować bułeczki- wystarczy oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku tępą stroną noża robimy krzyżyk. Bułeczki pieczemy ok. 10 minut krócej niż
chleb- po upieczeniu wystarczy postukać o ich spód- jeśli są dobrze upieczone, powinny wydawać głuchy odgłos.Składniki:· 500 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· szklanka ciepłego
mleka ryżowego· 35 g świeżych
drożdży· 240 g
ciecierzycy z puszki - waga po odsączeniu z zalewy· 2 łyżki
masła klarowanego· łyżka
cukru· łyżeczka
soliDrożdże kruszymy, dodajemy
cukier, łyżkę
mąki i zalewamy ciepłym
mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.220 g
ciecierzycy blendujemy na gładką masę. W misce łączymy
mąkę, zblendowaną
ciecierzycę, rozpuszczone
masło,
sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłonią do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne, pod koniec dodajemy pozostałą
ciecierzycę. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Przekładamy do keksówki wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy odrobiną
mleka. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 200 stopni. Wyjmujemy z keksówek i studzimy na kratce. Smacznego!