ßßß Cookit - przepis na Domowe lody żurawinowe słodzone miodem

Domowe lody żurawinowe słodzone miodem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Baza:
· 4 żółtka
· 100 g miodu(tak naprawdę ilość miodu zależy od tego jak słodkie lubimy lody)
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· szklanka mleka
Ponadto:
· 250 g suszonej żurawiny
· 0,5 szklanki mleka
· 250 g serka mascarpone
· szklanka śmietany kremówki
· sok z połowy cytryny
200 g suszonej żurawiny zalewamy połową szklani ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby żurawina zmiękła.
Przygotowujemy bazę lodów- żółtka z miodem i ekstraktem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Kiedy już zbieleją, cały czas miksując nad gorącą kąpielą wodną dolewamy wolnym strumieniem zagotowane mleko. Miksujemy do uzyskania gęstej masy- czyli do momentu, kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem krem pozostawi wyraźny ślad. Masę studzimy i schładzamy w lodówce.
Namoczoną w mleku żurawinę blendujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Do zimnej bazy jajeczno miodowej dodajemy żurawinę z serkiem,ubitą z ekstraktem waniliowym kremówkę oraz sok z cytryny- całość delikatnie mieszamy, aby nie utracić puszystości masy.
Całość albo przekładamy do lodziarki na godzinny program- jeśli wybieramy tą opcję, to 2 minuty przed końcem należy pamiętać, aby dodać pozostałe 50 g suszonej, nieco przesiekanej żurawiny- albo przekładamy w dużym pojemniku do miski, pamiętając by co ok. 30 minut masę zmiksować- i tak ok. 4 razy- podczas ostatniego miksowania dodajemy 50 g suszonej żurawiny. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/domowe-lody-zurawinowe-sodzone-miodem.html