Wykonanie
Składniki:Baza:· 4
żółtka· 100 g
miodu(tak naprawdę ilość
miodu zależy od tego jak słodkie lubimy
lody)· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· szklanka
mlekaPonadto:· 250 g
suszonej żurawiny· 0,5 szklanki
mleka· 250 g
serka mascarpone· szklanka
śmietany kremówki· sok z połowy
cytryny200 g
suszonej żurawiny zalewamy połową szklani ciepłego
mleka. Odstawiamy, żeby
żurawina zmiękła.Przygotowujemy bazę
lodów-
żółtka z
miodem i ekstraktem
waniliowym ubijamy na puszystą masę. Kiedy już zbieleją, cały czas miksując nad gorącą kąpielą
wodną dolewamy wolnym strumieniem zagotowane
mleko. Miksujemy do uzyskania gęstej masy- czyli do momentu, kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem krem pozostawi wyraźny ślad. Masę studzimy i schładzamy w lodówce.Namoczoną w
mleku żurawinę blendujemy z
serkiem mascarpone na gładką masę. Do zimnej bazy jajeczno miodowej dodajemy
żurawinę z
serkiem,ubitą z ekstraktem
waniliowym kremówkę oraz
sok z cytryny- całość delikatnie mieszamy, aby nie utracić puszystości masy.Całość albo przekładamy do lodziarki na godzinny program- jeśli wybieramy tą opcję, to 2 minuty przed końcem należy pamiętać, aby dodać pozostałe 50 g suszonej, nieco przesiekanej
żurawiny- albo przekładamy w dużym pojemniku do miski, pamiętając by co ok. 30 minut masę zmiksować- i tak ok. 4
razy- podczas ostatniego miksowania dodajemy 50 g
suszonej żurawiny. Smacznego!