ßßß
Najlepsze lody truskawkowe, klasyczne, na żółtkach. Najsmaczniejsze lody z pierwszych truskawek!Składniki na około 1,5 litra lodów:1 szklanka pełnego mleka1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%6 żółtek1 szklanka drobnego cukru do wypieków500 g truskawek, odszypułkowanychświeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski waniliiTruskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę, pastę waniliową lub ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły.Natychmiast dodać puree z truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.Podawać z pokruszonymi bezami.I.. jeszcze fota z instagramu jak się kręciły w maszynie ;-). Bądź na bieżąco i śledź MW na instagramie !
Smacznego :-).