Wykonanie
Tahini to pasta sezamowa, z której można wyczarować przepyszne dania. Ja wybrałam dla Was coś w sam raz na lato.
Lody chałwowe! Co Wy na to? Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto, a smak jest niesamowity:)Co to jest tahini?
Tahini to jasnobrązowa pasta sezamowa, wykonana z uprażonego i zmielonego
sezamu. W Grecji, dzięki jej dodatkowi postne zupy stają się bardziej pożywne.Tahini zawiera około 60 %
oleju sezamowego, który w postaci z złocistego płynu wydziela się na powierzchni pasty, dlatego przed zastosowaniem należy ją energicznie wymieszać. Tahini można wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie Dary Grecji . Dostępne są różne smaki, np. z
pomarańczą albo
kakaowe.
Lody chałwowe są niesamowite w smaku! Nie przesłodzone i pyszne. Do ich wykonania potrzebne jest:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego,ok. 5 łyżek pasty sezamowej tahini,300 ml
śmietany kremówki 36%,1,5 szklanki
mleka,2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii,3-5 łyżek
miodu.Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i podgrzać, mieszając tak, aby powstała gładka masa. Przykryć folią spożywczą i schodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Schłodzoną masę zmiksować, by stała się bardziej puszysta, przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Co jakiś czas masę należy przemieszać, aby nie powstały kryształki
lodu.
Gotowe
lody chałwowe najlepiej podawać z pokruszonymi postaciami, bądź prażonymi
orzeszkami ziemnymi.
Dajcie znać, czy Wam smakowało:-)zdjęcia źródło: flickr.com/photos/roboppy/