Wykonanie
Pyszne i nieco zdrowsze małe co nieco. Idealne na deser, ale również jako słodki upominek dla bliskiej nam osoby. Polecam!Składniki:· 500 g ugotowanego młodego
bobu z łupinkami· 100 g
białej czekolady· 100 g zmielonych
migdałów· 200 g wielkopolskiego
sera smażonego· kilka sztuk suski sechlońskiej· kilka całych
migdałów· 4 łyżki podkarpackiego
miodu spadziowego· 2 czubate łyżki
kakao· 4 czubate łyżki
mleka w proszku· 2 łyżki
cukru pudru do masy czekoladowej·
obwarzanek krakowski- kilka sztuk·
sezam jasny·
sezam czarny
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorącego
bobu z łupinkami dodajemy
białą czekoladę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy wielkopolski
ser smażony oraz podkarpacki
miód spadziowy i ponownie blenudjemy. Dodajemy zmielone
migdały. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy
mleko w proszku, do drugiej
kakao oraz
cukier puder. Obie masy ponownie dobrze mieszamy.
Obwarzanki (najlepiej kilkudniowe) ścieramy na
bułkę tartą. Suskę sechlońską dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym wysypujemy
obwarzankową bułkę, na drugi
sezam jasny, na trzeci ciemny. Najpierw przygotowujemy jasne kulki- palce oprószamy
bułką, bierzemy odrobinę masy zielonej (z
mlekiem w proszku) robimy placuszek- masę należy dość obficie podsypywać
bułką obwarzankową. Na środku układamy kawałek suski sechlońskiej i formujemy zgrabną kulkę. Obtaczamy ją w
białym sezamie. Czynność powtarzamy do wyczerpania masy. Podobnie postępujemy z masą
czekoladową, z tym że do środka dajemy cały
migdał, a kulkę obtaczamy w czarnym
sezamie. Kulki możemy zawinąć w pazłotko i obwiązać wstążeczką lub ładnie ułożyć na paterze. Pyszny deser gotowy!