ßßß Cookit - przepis na Regionalne Rafaello i Ferrero Rocher

Regionalne Rafaello i Ferrero Rocher

nazwa

Wykonanie

Pyszne i nieco zdrowsze małe co nieco. Idealne na deser, ale również jako słodki upominek dla bliskiej nam osoby. Polecam!
Składniki:
· 500 g ugotowanego młodego bobu z łupinkami
· 100 g białej czekolady
· 100 g zmielonych migdałów
· 200 g wielkopolskiego sera smażonego
· kilka sztuk suski sechlońskiej
· kilka całych migdałów
· 4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
· 2 czubate łyżki kakao
· 4 czubate łyżki mleka w proszku
· 2 łyżki cukru pudru do masy czekoladowej
· obwarzanek krakowski- kilka sztuk
· sezam jasny
· sezam czarny
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorącego bobu z łupinkami dodajemy białą czekoladę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy wielkopolski ser smażony oraz podkarpacki miód spadziowy i ponownie blenudjemy. Dodajemy zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy mleko w proszku, do drugiej kakao oraz cukier puder. Obie masy ponownie dobrze mieszamy. Obwarzanki (najlepiej kilkudniowe) ścieramy na bułkę tartą. Suskę sechlońską dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym wysypujemy obwarzankową bułkę, na drugi sezam jasny, na trzeci ciemny. Najpierw przygotowujemy jasne kulki- palce oprószamy bułką, bierzemy odrobinę masy zielonej (z mlekiem w proszku) robimy placuszek- masę należy dość obficie podsypywać bułką obwarzankową. Na środku układamy kawałek suski sechlońskiej i formujemy zgrabną kulkę. Obtaczamy ją w białym sezamie. Czynność powtarzamy do wyczerpania masy. Podobnie postępujemy z masą czekoladową, z tym że do środka dajemy cały migdał, a kulkę obtaczamy w czarnym sezamie. Kulki możemy zawinąć w pazłotko i obwiązać wstążeczką lub ładnie ułożyć na paterze. Pyszny deser gotowy!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/07/regionalne-rafaello-i-ferrero-rocher.html