Wykonanie
Pyszne pampuchy w orientalnym wydaniu- na
mleczku kokosowym z dodatkiem liści kafiru. Pyszny złocisty karmel wzbogacony został dark muscovado. Sezonowego charakteru dodaje deserowi
truskawkowy sos z dodatkiem
syropu z agawy. Zapraszam!Składniki:· 1/2 szklanki
mleka· 1/2 szklanki
mleczka kokosowego· 4 liście kafiru· 35 g świeżych
drożdży· 60 g
cukru pudru· 40 g
cukru dark muscovado· 2
jajka· 5 łyżek
oleju rzepakowego· 25 g miękkiego
masła· 0,5 łyżeczki
soli· 600 g
mąki pszennejDo smażenia:· 3 łyżki
masła· 3 łyżki
oleju rzepakowego· 3 łyżki dark muscovado· 3 łyżki
syropu z agawy· szklanka
wodySos z
truskawek:· 400 g
truskawek kaszubskich ChOG· 2-3 łyżki
wody· łyżeczka
mąki ziemniaczanej· łyżka
syropu z agawy· łyżka
oleju rzepakowegoMleko mieszamy z
mleczkiem kokosowym, dorzucamy liście kafiru i lekko podgrzewamy. Kiedy liście oddadzą swój aromat, usuwamy je z płynu. Robimy zaczyn -
drożdże zasypujemy łyżką
cukru pudru, zalewamy ciepłym
mlekiem połączonym z
mleczkiem kokosowym. Dodajemy 5 łyżek
mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- zaczyn musi podwoić swoją objętość.Do dużej miski wysypujemy resztę składników-
mąkę,
sól,
cukry,
jajka,
olej i
masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Pampuchy smażymy w
trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki
wody, dodajemy 1 łyżkę
masła, 1 łyżkę
oleju rzepakowego, 1 łyżkę dark muscovado i 1 łyżkę
syropu z agawy. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn.Podajemy polane sosem
truskawkowym.
Truskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z
wodą,
olejem rzepakowym i
syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy
mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej
wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał.Smacznego!