Wykonanie
Lekko
cytrynowe, z
otrębową kruszonką, aromatyczne od
pietruszki zerwanej prosto z przydomowego ogródka, wzbogacone charakterystycznym smakiem
sera bałkańskiego- to moja propozycja na smaczne i zdrowe
zielone szparagi. Zapraszam.SKŁADNIKI:pęczek
szparagówduża garść drobno posiekanej
pietruszkiskórka otarta z jednej
cytrynyodrobina świeżo startego
imbirułyżka
otrąb owsianychłyżka
oleju rzpekaowego
sól do smakugarść pestek
słonecznika100 g
sera bałkańskiegoPRZYGOTOWANIE:
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę
oleju i
sól do smaku, posiekaną
pietruszkę,
pestki słonecznika,
skórkę z cytryny oraz starty
imbir. Posypujemy łyżką
otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Rozkruszamy
ser bałkański. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 45-50 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości i jakości
szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu. Smacznego!