ßßß Cookit - przepis na Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim

Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim

nazwa

Wykonanie

Lekko cytrynowe, z otrębową kruszonką, aromatyczne od pietruszki zerwanej prosto z przydomowego ogródka, wzbogacone charakterystycznym smakiem sera bałkańskiego- to moja propozycja na smaczne i zdrowe zielone szparagi. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
pęczek szparagów
duża garść drobno posiekanej pietruszki
skórka otarta z jednej cytryny
odrobina świeżo startego imbiru
łyżka otrąb owsianych
łyżka oleju rzpekaowego
sól do smaku
garść pestek słonecznika
100 g sera bałkańskiego
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oleju i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, pestki słonecznika, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Rozkruszamy ser bałkański. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 45-50 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości i jakości szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/szparagi-pieczone-z-otrebami-i-serem.html