Wykonanie
Dziś kolejna propozycja konkursowa. Pyszne i zdrowe kluseczki orkiszowo-
migdałowo-
szpinakowe - idealne dla wegetarian. Często robię kluski ziemniaczane czy zwykłe
szpinakowe (dziś ich ekskluzywna wersja z
migdałami), ale zawsze serwowałam je z dodatkiem skwarek. Dzięki Smalczykowi roślinnemu Smakowita Pajda z dodatkiem
ziół ogrodowych ta
mięsna okrasa staje się zupełnie zbędna. Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, w jak prosty sposób dosmacza i nadaje niepowtarzalny charakter serwowanym potrawom. Tłuszcz ten jest nie tylko doskonałym nośnikiem smaku, ale sam stanowi idealną
przyprawę. Z tego też powodu jego niewielką ilość dodaję zarówno do ciasta na kluski, jak też stosuję jako okrasę gotowego dania. I tak w prosty sposób
mogę pogodzić gusta mięsożernej i wegetariańskiej części moich domowników.Polecam!Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Trzymajcie kciuki :) .Składniki:· 450 g rozmrożonego, odciśniętego z nadmiaru
wody zmielonego
szpinaku· 2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 0,5 szklanki mielonych
migdałów· 1 niepełna łyżeczka
soli· 60 g (pół opakowania) smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
zioła ogrodowe· 1
jajkoDodatkowo:· 60 g roztopionego na wolnym ogniu smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
zioła ogrodowe - do okraszenia gotowych kluseczek·
twarożek ziarnisty chudy·
płatki migdałowe uprażone na suchej patelniZ podanych składników przygotowujemy dość gęste ciasto- smalczyk smakowita pajda ucieramy ze
szpinakiem,
solą i
migdałami. Dodajemy
jajko i stopniowo
mąkę. Kluseczki formujemy za pomocą łyżki - ciasto rozprowadzamy na deseczce i maczając łyżkę z gorącej wodzie "kładziemy" kluseczki bezpośrednio do garnka z wrzącą i osoloną
wodą. Kluseczki delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Kiedy to nastąpi, czekamy jeszcze ok. 1-2 minutki i odcedzamy kluseczki.Smalczyk roślinny smakowita pajda topimy na wolnym ogniu. Kluseczki polewamy ziarnistym
twarożkiem i roztopionym smalczykiem. Posypujemy
migdałami. Pyszne wegetariańskie danie gotowe!