Wykonanie
Pierwszy raz zrobiłam sama swojski
makaron, inaczej domowy. Nie byłam zadowolona z efektu wizualnego, ale w smaku - "niebo w gębie".Składniki:3 szklanki
mąki3
jajkaszczypta
solijedna, dwie łyżki
wody.
Mąkę wsypuję do miski i dodaję do niej roztrzepane widelcem
jajko, do tego szczypta
soli i
woda.Wyrabiam ciasto rękami dokładnie tak by nie było żadnych grudek. Gdy się klei do stolnicy lub wałka podsypujemy
mąką. Następnie wałkuję ciasto bardzo cienko. Odkładam płaty na około godzinę, by mogły podeschnąć.
potem zwijam w rulon i kroję jak najcieniej - taki
makaron lubię najbardziej. Mój wyszedł trochę za gruby. Oczywiście możemy pokroić
makaron w grube wstążki, albo w np łazanki w zależności od potrzeby czy tez upodobań.
Makaron rozsypuję pozostawiam do dalszego wyschnięcia.Z tego co się dowiedziała, dopytując o przepis na taki
makaron, gotuje się go w osolonej wrzącej wodzie przez 5 do 7 minut, a następnie już gotowy dodaje się do zupy.Ja swój wrzuciłam bezpośrednio do rosołu w którym się ugotował.Smacznego. Qulinarna Ania.