ßßß Cookit - przepis na Kontrastowy mus czekoladowy

Kontrastowy mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Są takie dni, kiedy humor i samopoczucie może poprawić jedynie czekolada :) . Dziś jest właśnie taki dzień, więc sięgam po podwójnie czekoladowy deser kontrastowy!
Składniki:
· słodka śmietanka 12% - 500 g
· 2 łyżki cukru
· gorzka czekolada 100 g
· biała czekolada 100 g
· 4 żółtka
· śmietana kremówka 500 g
· skórka z cytryny
Śmietankę 12% rozlewamy po połowie do dwóch garnków. Do każdego dodajemy po łyżce cukru i zagotowujemy. Śmietankę zdejmujemy z ognia i do każdego garnuszka dodajemy po 2 żółtka- szybko mieszając i uważając, by nie uzyskać śmietanowej jajecznicy. Do jednego garnka dodajemy czekoladę gorzką, do drugiego białą. Do musu białego dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Dobrze mieszamy. Masy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już ostygną, łączymy je z ubitą śmietaną kremówką- do jasnej i do ciemnej masy dodajemy po 250 g ubitej śmietany. Całość rozlewamy finezyjnie do pucharków czy szklaneczek. Mus podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/09/kontrastowy-mus-czekoladowy.html