Wykonanie
Są takie dni, kiedy humor i samopoczucie może poprawić jedynie
czekolada :) . Dziś jest właśnie taki dzień, więc sięgam po podwójnie
czekoladowy deser kontrastowy!


Składniki:· słodka
śmietanka 12% - 500 g· 2 łyżki
cukru·
gorzka czekolada 100 g·
biała czekolada 100 g· 4
żółtka·
śmietana kremówka 500 g·
skórka z cytrynyŚmietankę 12% rozlewamy po połowie do dwóch garnków. Do każdego dodajemy po łyżce
cukru i zagotowujemy.
Śmietankę zdejmujemy z ognia i do każdego garnuszka dodajemy po 2
żółtka- szybko mieszając i uważając, by nie uzyskać śmietanowej jajecznicy. Do jednego garnka dodajemy
czekoladę gorzką, do drugiego białą. Do musu białego dodajemy skórkę otartą z połowy
cytryny. Dobrze mieszamy. Masy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już ostygną, łączymy je z ubitą
śmietaną kremówką- do jasnej i do ciemnej masy dodajemy po 250 g ubitej
śmietany. Całość rozlewamy finezyjnie do pucharków czy szklaneczek. Mus podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!