Wykonanie
Czyli mój ulubiony deser, który równie dobrze sprawdza się na śniadanie w ciepły dzień.Już nie
mogę doczekać się świeżych, letnich
owoców!Na razie pozostaje opróżniać zamrażarkę i przygotować trochęmiejsca na tegoroczne zbiory :)A sernik z
mascarpone robiłam po raz pierwszy i żałuję,że nie zdecydowałam się na to wcześniej.Do tej
pory na blogu pojawił się już sernik z
serków homogenizowanych jak i z
ricotty, jednak ten z
mascarpone - jest dużo lepszy -przede wszystkim ze względu na pełniejszy smak(
mascarpone wyrabiany jest ze
śmietanki) zapewniony przezwiększą zawartość tłuszczu, będącego przecież nośnikiem smaku.Kto nie próbował - niech koniecznie to nadrobi :) Polecam!


Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto sięgać po nie każdego dnia!***/przepis autorski/SKŁADNIKI:* 2 opakowania
mascarpone (każdy po 250g)*
syrop klonowy - około 4 łyżek* 2 opakowania
galaretki truskawkowej* 1 opakowanie
galaretki agrestowej* dowolne
owoce do podania* opakowanie
biszkoptów* opakowanie wiórek
kokosowychPRZYGOTOWANIE:
Galaretki rozpuścić w
trzech oddzielnych miskach wrzątku według przepisu na opakowaniu.Po ostudzeniu jedno opakowanie
mascarpone zmiksować z
galaretką truskawkową, drugie z
agrestową.Do obu dodać po dwie łyżki
syropu klonowego i ponownie zmiksować.Przełożyć masę
truskawkową do wyłożonej
biszkoptami blaszki na minimum 30 minut i wstawić do lodówki.Następnie na przygotowaną masę przelać
galaretkę truskawkową.Po ok. 30 minutach wyłożyć na nią drugą masę i ponownie schłodzić.Wierzch posypać wiórkami
kokosa.Wstawić do lodówki na minimum dwie - trzy godziny.Po tym czasie podawać z
owocami.Smacznego!